6-12 Yaş aralığındaki çocukların Youtube izleme alışkanlığı ve Youtuber'lar ile kurduğu benlik ilişkisi - Coşkun, Ali Tolkun (My University, 2023)
İnternet teknolojisindeki gelişmelerle birlikte sosyal medya günümüzde en temel iletişim kanallarından biri haline gelmiştir. Geleneksel medyanın yarattığı tek yönlü iletişimin yerini interaktif bir iletişime bırakmıştır. Mekan ve zaman farkı gözetmeksizin daha özgür bir iletişim ortamı sunan sosyal medya, çocukların iletişim alışkanlıklarını ve yaşamlarını doğrudan etkilemiş ve değiştirmiştir. Bu değişimde çocuklar pasif tüketici konumundan aktif üretici konumuna geçmiştir. Dijital çağ olarak ifade edilen bu dönemde, görsel ve sesli kaydın yapılabileceği ekipmanlar çok daha küçük, hafif ve ucuz bir hale gelmiştir. Dolayısıyla günümüz iletişim teknolojileri medya içeriklerinin oluşturulması daha geniş bir kısım için olanak kılması çocukların daha çok sosyal medyada vakit geçirmesini sağlamıştır. Bu çalışmada Web 2.0 teknolojisinin beraberinde getirmiş olduğu sosyal medya ortamlarından biri olan YouTube’da vakit geçiren yaşları 6-12 aralığında olan ve 2022 yılının Temmuz ve ağustos aylarında Galatasaray Spor Okullarına giden çocuklara yönelik yüz yüze anket çalışması uygulanmıştır. Anketin sonuçları Erving Goffman’ın Dramaturjik yaklaşımına göre yorumlanmıştır. Toplamda 95 çocuk ankete katılmıştır. Bu çalışmanın amacı yaşları 6-12 arasında olan çocukların YouTube izleme alışkanlıklarını ve Youtuber ile kurdukları ilişkilerin benliklerine ne kadar yansıdığını ölçmek ve bunları veri haline getirmektir. Alınan veriler ışığında çocukların YouTuber olma isteği ile Youtube izleme isteği arasında büyük farklar olduğu gözlemlenmiştir.

With the developments in internet technology, social media has become one of the most basic communication channels today. The one-way communication created by the traditional media has been replaced by an interactive communication. Social media, which offers a freer communication environment regardless of place and time, has directly affected and changed the communication habits and lives of children. In this change, children have moved from passive consumers to active producers. In this period, which is expressed as the digital age, the equipment for visual and audio recording has become much smaller, lighter and cheaper. Therefore, today's communication technologies have enabled the creation of media content for a wider part, allowing children to spend more time on social media. In this study, a face-to-face survey was conducted for children aged 6-12, who spend time on YouTube, one of the social media environments brought by Web 2.0 technology, and who attended Galatasaray Sports Schools in July and August 2022. The results of the survey were interpreted according to Erving Goffman's Dramaturgical approach. A total of 95 children participated in the survey. The aim of this study is to measure the YouTube watching habits of children between the ages of 6-12 and how much their relationships with Youtuber reflect on their selves and turn them into data. In the light of the data obtained, it has been observed that there are great differences between children's desire to be a YouTuber and their desire to watch Youtube.
Youtube watching habits of children aged 6-12 and their selfrelationship with Youtuber
Keywords: Alfa Kuşağı; Benlik; Child; Çocuk; Dramaturgy; Dramaturji; Erving Goffman; Generation Alpha; Kitle iletişim araçları ve çocuklar; Mass media and children; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Self; Social media; Sosyal medya; YouTube; YouTuber