Implications of renewable energy regulations in the EU on sustaianle road transport - Özberber, Ayşe Sırma (My University, 2023)
Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı, iklim değişikliğini ve çevre üzerindeki zararlı etkilerini azaltmak için 2050 yılına kadar AB iklimini nötr hale getirmek için bir plan ortaya koyuyor. Yenilenebilir enerji kullanımının teşvik edilmesi, fosil yakıt emisyonlarını azaltmak için gerekli olduğundan, bu hedefin anahtar noktalarından birini, kara ulaşımında kullanılan fosil yakıtların ve buna bağlı olarak karbon emisyonunun azaltılması oluşturuyor. Bu kapsamda tez, Avrupa Birliği iklim hedefleri kapsamında getirilen yeni hukuki düzenlemelerin, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve sair mevzuat ekseninde hedeflenen yeşil dönüşüme ulaşma arzusuna etkisini açıklamayı amaçlamaktadır. Ayrıca tez, AB yasa koyucularının atacağı ileri adımları açıklayarak karayolu taşımacılığında yeşil dönüşümün adımlarını göstermeyi amaçlamaktadır. Elektrikli araçlar, mobilite, sürdürülebilir karayolu taşımacılığı, biyoyakıt kullanımı ve AB araçlarının AB Yeşil Mutabakatı çerçevesindeki diğer etkileri karayolu ulaşımı ve taşımacılık ile bağlantılı olarak ele alınacaktır.

The European Green Deal lays out a plan to make the EU climate neutral by 2050 to mitigate climate change and its harmful effects on the environment. Since promoting the use of renewable energy is necessary to reduce fossil fuel emissions, one of the key points of this goal is the reduction of fossil fuels used in road transportation and, by extension, carbon emissions. In this context, the thesis study aims to explain the implications of the new legal regulations brought within the scope of the European Union climate targets on the desire to achieve the green transformation targeted in the axis of the European Green Deal and other legislation. In addition, the thesis study aims to show the steps of green transformation in road transport by explaining the further steps to be taken by EU legislators. Electric vehicles, mobility, sustainable road transport, use of biofuels and other impacts of EU vehicles within the framework of the EU Green Deal will be addressed in connection with road and freight transport.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin Avrupa Birliği’nde getirilen hukuki düzenlemelerin sürdürülebilir kara taşımacılığına etkisi
Keywords: AB hukuku; Avrupa Birliği; Climate law; Çevre hukuku; Çevre politikası; Çevresel yönleri; Environmental aspects; Environmental law; Environmental policy; EU law; European Union; Green deal; Renewable energy sources; Sustainability; Sürdürülebilirlik; Yenilenebilir enerji kaynakları; Yeşil mutaba