İhracat firmalarında riskten korunma aracı olarak türev ürünlerin kullanımı ve muhasebeleştirilmesi - Kurt, Fatma (My University, 2019)
İhracat, uluslararası ekonomik ilişkilerin artması ve teknolojide yaşanan gelişmelerle vazgeçilmez bir unsur halini almıştır. İşletmeler, farklı pazarlara yönelerek riski dağıtmak, satışlarını arttırmak dolayısıyla kazançlarını maksimize etmek gayesiyle ihracata yönelmektedir. İşletmelerin ihracat işlemleri süresince karşı karşıya kaldığı risklerden biri de finansal risk olup, ihracat firmaları finansal riskleri minimize etmek ya da ortadan kaldırmak gayesiyle türev ürünlerden faydalanmaktadır. Bu çalışmada, ihracat firmalarının türev ürünleri riskten korunma aracı olarak kullanım düzeyleri, hangi finansal riske karşı hangi türev ürünleri kullandıkları ve türev ürünleri nasıl muhasebeleştirdikleri incelenmiş olup, ihracat firmalarının, türev ürünleri riskten korunma aracı olarak kullandıkları, en çok kur riskine karşı forward sözleşmeleri tercih ettikleri ve neredeyse tamamının türev araçları riskten korunma muhasebesi kapsamında muhasebeleştirdikleri tespit edilmiştir.

Export has become an indispensable element due to the growth of international economic relations and developments in technology. Companies tend to export to different markets in order to distribute their risk, increase their sales and thus maximize their earnings. One of the risks faced by businesses during export transactions is financial risk, therefore export companies benefit from derivative products in order to minimize or eliminate their financial risks. In this study, to which extent the derivative products are used as hedging instruments, which derivative products are used against what kind of financial risks and how these derivative products are treated in accountancy are examined. It has been concluded that export companies use derivative products as hedging instruments, prefer forward transactions against currency risk, and keep the records of the company within the scope of hedge accounting.
Keywords: Derivative Products; Hedging (Finance); Riskten Korunma; Riskten korunma (Finans); Türev Ürünler Hedging