Türkiye’deki köklü yarışmalı sergiler ve sanat ortamına etkileri - Albayrak, Ahmet (My University, 2005)
Türkiye'de bugün geçmişe oranla az da olsa yine de yarışmalı sergiler sürdürülmektedir. Kuşkusuz bu yarışmaların en köklüleri ilk olarak Devlet Resim ve Heykel Sergileri, DYO Sergileri ve Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergileri'dir. Köklü denince ilk olarak Devlet Sergileri'ni görülmektedir. Türk sanat ortamının belki de vazgeçilmezi olan bu yarışmalı sergi, günümüzde tekleyen bir yapı arz etmektedir. İstisna olarak tek seferlik olsa da oldukça güçlü bir yarışmalı sergi de görülmektedir. 1954 yılındaki Yapı Kredi İş ve İstihsal konulu resim yarışması da oldukça ses getirdiği ve ortamda şaşkınlık yaratan bir konum içermesi bakımından gidişatları değiştiren bir tarihi rol üstlendiği için önemli yerde durmaktadır. Bu sergiyle beraber özel kurum etkinlikleri hızlanmış, koleksiyonlar oluşturulmaya başlanmıştır. Daha sonra sanatçıya oldukça büyük destek ve esneklik sağlayan özel kurum yarışmaları oldukça çoğalmaya başlamıştır. Bu çoğalma pozitif etkilerin dışında nötr olarak sönmüş etkiler de barındırmaktadır. Kısaca Türkiye'de bu yarışmalı sergiler Türk sanatçısının bir turnikesidir. Türkiye'deki Köklü Yarışmalı Sergiler ve Sanat Ortamına Etkileri başlıklı yıllardır sürdürülen bu büyük yarışmalı sergileri ve buna ek olarak sanatçı-mekan-motivasyon üçlemesi algısının süreçleri üzerine giderken, alt bileşikleri konumlandırıyor ve yıllardır sessiz bir biçimde açılıp kapanan, maddi olanakların heba edildiği bu sergileri ve sessiz tartışmaları, duyarsızlıkları aynı zamanda çok güçlü etkiler doğurmuş sergileri de ele alıp üst katmanlara çekerek, duyargaları daha hassas bir izdüşümde oluşturmayı amaçlıyor. Tarihi perspektifle dökümantasyona kaçmadan Devlet Sergileri'nin üzerine giden anlayışla biçimlerken, gelişen süreçleri, ortamdaki efektleri, sanatçının konumu ve değişen yapının statükosuyla ilgili açmazların irdelendiği ana bölümlerin analitikliği, kilit spektrum bölümlerle ana bileşke oluşturuyor. Açmazlar ve getiriler üzerinde detaylı analizlerle, palazlanan yarışmalı sergilerin kendilerini yenileme yolunda edinecekleri formüller ve sağlamalar yapılmaya başlanıyor, bozuk balans ayarları üzerindeki sapmalar arşınlanıyor.

Today, contest exhibitions are maintained with a less proportion in Turkey according to the past. Of all these exhibitions firstly, State Painting and Sculpture Exhibitions, DYO Contests and Contemporary Artists Istanbul Exhibitions are the grand ones with no doubt. We see the State Exhibitions firstly when the word of grand is said. Perhaps, these exhibitions which are the most elit one of the Turkish art environment are sheltering a sendromic structure. We can see a powerful exhibition that is arranged only once is an exception. In 1954, Yapı Kredi Employment and Productivity Painting Contest that is occupying a significant situation created a suprising effect in surrounding and its content appealed to everyone hence it changed the opinions and carried an historical role with great success. The special foundation facilities are accelerating and the collections are being formed with the help of this exhibition. Moreover, the special foundation exhibitions which provide a support and flexibility to artists started to increasing. This increasing includes neutral effects except possitive ones. Consequently,these competition exhibitions are the turnstile of Turkish artists in Turkey. The grand competition exhibitions and the effects of this to the environment in Turkey that is the title of high licence thesis mentions about these huge competition exhibitions which are maintained annually the processes of the perception of the artist -place- motivation triology. Furthermore, it settles the subdivision of compounds and proposes forming to the perceptions with great sensitivity by choosing and propelling the silent conservations, insensitiveness and exhibitions which create a powerful effect on people to the upper layers. It should not be forgotten that people waste lots of material possibilities for contests are closed immediately without offering an efficiency time to people. The improved process, effects in environment, the situation of the artist and the main parts of analytic about the interest of the situation of changeable structure combine with the locked parts of spectrum to form a compound by avoiding the historical documentation. The formulas and supplies which the exhausted contest exhibitions will ensure in the rehabilitation way are being started be made with the detailed analysis on the outcomes and troubles, the spoilt setting of balance on the reflections are being investigated.
Keywords: Güzel ve dekoratif sanatlar; Resim sanatı; Resim Sanatı_Türkiye