Kronik astım modeli geliştirilen erişkin BALB/ C farelerde Mycobacterium ve Vaccae aşılamasının akciğer histopatolojisi üzerine etkisi - Yazı, Didem (My University, 2003)
Bu çalışmamızda intratrakeal veya subkutan yolla M. vaccae uygulamasının astım modeli oluşmuş BALB/ c farelerde havayolu histopatolojisi üzerine iyileştirici bir etki sağlayıp sağlayamayacağını araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda BALB/ c fareler dört gruba ayrıldılar. Kronik astım modelini oluşturmak üzere Grup I, II ve III deki fareler 10mg OVA ile intraperitoneal (IP) olarak 7 kez gün aşırı olmak üzere duyarlılaştırıldılar. Daha sonra Grup I, II ve III deki farelere 20mg OVA 3 kez iki gün ara ile intratrakeal olarak verilerek kronik astım modeli oluşturuldu. Intratrakeal (IT) uygulamaların olduğu günlerde Grup I deki fareler ayrıca 10 ml M.vaccae (107 CFU) ile, diğer yandan Grup II deki fareler de 100 ml 107CFU M. Vaccae ile subkutan (SC) olarak aşılandılar. Grup III (kronik astım grubu) deki farelere herhangi bir M. vaccae uygulaması yapılmadı. Son intratrakeal uygulamadan 48 saat sonra patolojik değerlendirmeler için akciğerler çıkartıldı. Kontrol grubu ile kıyaslandığında Grup III'de tüm boyutlardaki havayollarında bakılan patolojik parametrelerde anlamlı bir artış olduğu gözlemlendi. Bu bulgular da kronik astım modelimizin başarılı bir şekilde oluştuğunu göstermektedir. Grup I'e kıyasla küçük ve büyük havayollarındaki bazal membran kalınlığı, tüm boyutlardaki havayollarında hiperplazik goblet hücre sayısı ve inflamasyon parametreleri bakımından Grup III'de anlamlı bir artış olduğu saptanmıştır. Grup I ve Grup II arasında bakılan parametreler açısından anlamlı bir fark gözlemlenmedi. Grup II, kontrol grubu ile kıyaslandığında tüm boyutlardaki havayollarında bakılan bütün patolojik parametrelerin Grup II'de anlamlı olarak artış gösterdiği, öte yandan Grup I'de küçük ve büyük havayollarında düz kas kalınlığının ve hiperplazik goblet hücre sayısının ve büyük havayollarında inflamasyonun kontrolden farksız olduğu gözlemlendi. Bu çalışmada farede kronik astım modelinde intratrakeal M. vaccae uygulamasının subkutan uygulamaya göre istatistiksel olarak anlamlı olmamasına rağmen daha etkili olduğu ve intratrakeal uygulamanın histopatolojik değişikliklerin daha fazlasına iyileştirici etki yaptığı sonucuna varılmıştır.

We aimed to evaluate whether intratracheal M. vaccae instillation or subcutaneous administration may provide a therapeutic effect in asthmatic BALB/ c mice on airway histopathology. BALB/ c mice were divided into four groups. To establish the chronic asthma model, groups I, II and III were immunized with 10mg of OVA intraperitoneally (i.p.) 7 times on each alternate day. Then they were challenged with 20mg OVA 3 times by intratracheal (i.t.) instillation. Group IV served as controls. On the same days with i.t. instillation, Group I were treated with 107CFU of M. vaccae i.t., and Group II received subsequent subcutaneous (s.c.) injection of 107CFU of M. Vaccae. Group III (chronic asthma group) didn't receive any M. vaccae treatment. Two days after the last i.t. instillation lungs were taken out. All of the histopathologic characteristics evaluated in all airways were significantly more in Group III when compared to controls, which indicates that the chronic asthma model was successfully established. Thickness of basement membrane in small and large airways, number of hyperplasic goblet cells as well as inflammation in all sized airways were significantly more in Group III when compared to Group I. In the comparison of Group II and III, epithelial thickness in large and medium airways, and hyperplasic goblet cell counts in medium airways were significantly more in Group III. Comparison of Group I and II revealed no significant differences. When compared with controls, although all airway histopathologic parameters were significantly more in Group II, smooth muscle thickness, hyperplasic goblet cell numbers in small and large airways and inflammation in large airways were not significantly different than controls in Group I. We suggest that M. vaccae instillation i.t. is superior to s.c. administration in providing an effective therapeutic strategy in the treatment of histopathologic changes in an already established murine model of chronic asthma.
Keywords: Çocuk Sağlığı