Bir Marmara Bölgesi endemiği olan silene sangaria coode and cullen(caryophyllaceae)’nin autekolojik özellikleri - Kısacık, Adnan (My University, 2014)
BİR MARMARA BÖLGESİ ENDEMİĞİ OLAN SILENE SANGARIA COODE&CULLEN (CARYOPPHYLLACEAE)’NIN AUTEKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Bu çalışmada, Caryophyllaceae üyesi olan Silene sangariaCoode&Cullen’nin Şile(İstanbul) dahilinde yaşayan, gerek populasyon gerek tek olarak dağılım gösteren populasyonunun yetişme ve yaşama koşulları, bitki ve toprak ilişkileri araştırılmış ve ortaya konmuştur. Bu çalışmanın amacı bir Marmara bölgesi endemiği olan Silene sangariaCoode&Cullen’nin yetiştiği torağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini, yetiştiği bölgenin topografik ve biyoiklim özelliklerini, bitkinin çeşitli organlarındaki N,P ve K miktar ve yüzdelerinibtespit edip korunması için öneriler geliştirmek sunmak, İstanbul-Şile civarında yayılış gösteren Silene sangariatürünün autekolojik özelliklerini tespit etmektir. Bitkinin yetiştiği toprağın pH tayini, toprağı suyla doygun hale getirip hazırlanan toprakta oluşan hidrojen iyon aktivitesini standart elektrotlar ve pH metre yardımıyla potansiyometrik olarak yapılmıştır. Karbonat tayini, HCl ile Scheiblerkalsimetresiile, organik madde tayini, ModifiyeWalkeley-Black-Yaş Yakma Yöntemiyle (Total Azot Modifiye edilmiş Kjeldahl Metodu ile, Fosfor Olsen ve arkadaşları yöntemiyle) bulunmuştur. Bitki bünyesindeki Azot, Yaş Yakma Yöntemiy’le; Na, P ve Ca, ICP ile ölçülmüş; K, Alev fotometresi ve Kjeldahl yöntemi ile ölçülerek analiz sonuçları bulunmuştur. Çalışma sonunda bitkinin toprak tekstürü bakımından genellikle kumlu toprakları tercih ettiği anlaşılmaktadır. Topraktaki besleyici nutrient elementler bakımından ise oldukça geniş bir spektrumda hayatını sürdürebildiği anlaşılmıştır. Ancak Fe ve Ca bakımından oldukça zengin toprakları tercih etmektedir. Cu az miktarda olması gelişiminde etkili olmaktadır. Autekoloji, Silene sangaria, İstanbul, Şile Aralık 2013Adnan KISACIK

AUTECOLOGICAL CHARACTERISTICS OF Silene Sangaria Coode&Cullen (Caryophyllaceae), AN ENDEMİC SPECIES FOR MARMARA REGION This study, was done on Silene sangaria Coode&Cullen which is a member of Caryophyllaceae family and on endemic species for Marmara Region. Growing and living condition sand plant-soil relations of Silene sangari population distrubuted in Sile of İstanbul were investigated and revealed. The aims of this study are to find out of the physical and chemical properties of the soil, bioclimatic features of habitat of plant, N, P and K quantities and percentages in various organs of Silene sangaria as being Marmara Region endemic; in addition, to determine ecological need sand autecologica lproperties of this species Determination of the soil pH where the plant grows was realized, in the soil with water saturated the soil or a salt soltion with a certain amounts involved through preparation and thus prepared the soil in which the hydrogen ion activity of the Standard electrode sand pH meters, with the helpof potentiometric was carried out. The carbonnate determination was realized by using of HCl and Scheibler Calcimeter. The organic matter determination with modified Walkeley-Black Wet Ashing method, total N with modified Kjeldahl method P with Olsen method were reailized. The N determination in the blont body was realized by mean, of the Wet-Ashing method whilst Na, P and Ca were found out by using of ICP. Determination of K was realized by using of Flame-Photometer and Kjeldahl method. At the end of the working of the plant in tems of soil texture is usually understood to prefer sandy soils. In terms of nutrient elements in the soil nutrient is generally understood that a wide spectrum, are able to sustain life. Prefer soil srich in Fe and Ca. The small amount of Cu, development is more effective. Autecology, Silene sangaria, İstanbul, Sile December 2013Adnan KISACIK
Keywords: Autekoloji; Bitkiler; Biyoloji; İstanbul; Silene Sangaria; Şile