Din eğitimi açısından Gazzâlî'de Bağlanma kavrayışı - Başkan, Feyza (My University, 2018)
Bu çalışma, Din Eğitimi disiplininin kavramsal ve felsefî arka planına katkı sağlaması amacıyla, Din Eğitimi disiplini açısından “bağlanma” kavrayışını ele almaktadır. Din Eğitiminin anlam alanını oluşturan kavramlardan biri olan “din” kavramının, bağlanma ile ilişkilendirilebilir ve bizzat bir bağlanma hadisesi olarak anlaşılabilir oluşu, Din Eğitiminin de bu minvalde anlaşılmasına olanak sağlamaktadır. Bu anlamda çalışmamızda, Din Eğitiminin bağlanmanın bir imkân ve ifadesi olarak anlaşılabileceği hususu, temel düşünce ve iddiamızı oluşturmaktadır. Bunun için çalışmamızda din, eğitim ve Din Eğitimi kavramları “bağlanma” üzerinden okunmaya çalışılmış, batı ve İslam düşünce geleneğinden farklı disiplinlerden de bulduğumuz “bağlanma” ve “ilişki” gibi anlamlara gelebilecek bazı yorum ve düşüncelere yer verilmiştir. Disiplin açısından bağlanmanın anlamına ve mahiyetine ilişkin sorgulama, bağlanma ile ilişkili kavramları ile bize ufuk açan, İslam düşünce geleneğinde öne çıkan bir isim olan, Gazzâlî üzerinden gerçekleştirilmiştir. Literatür taraması ve veri analiz ile ilerlediğimiz çalışmamızda, Gazzâlî’nin bağlanma ile ilişkili kavramları disiplin açısından okunmaya ve bir anlama biçimine getirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda, çalışmamızda bağlanma, fıtrî bir ihtiyaç olarak ele alınmanın yanında, insanın, Allah ile, diğer insan ve yaratılmışlar ile aynı anda, karşılıklı bağlanmasını ifade eden bir kavram olarak anlaşılmıştır. Ayrıca Gazzâlî’nin kavramları doğrultusunda, bu kavramın, insanın Allah ile ve aynı zamanda tüm yaratılmışlarla karşılıklı muhabbet-, kurbiyet-, maiyet-, ülfet-, ünsiyet ilişkileri içerisinde olması şeklinde anlaşılabileceğine dair fikir sunmuştur.

This study deals with the concept of “engagement” in terms of the discipline of religious education in order to make a contribution the conceptual and philosophical background of the discipline of religious education. The term religion, which is one of the concepts that constitute the scope of meaning of Religious Education, can be related to engagement and can be understood as an activity of connection itself, thus provides a possible venue to understand Religious Education in this way. In this sense, the fact that Religious Education can be understood as a possibility and expression of connection constitutes the fundamental idea and claim of our study. For this, we have tried to read the concepts of religion, education and religious education through engagement, by also including some comments and thoughts from different disciplines of Western and Islamic traditions that might come to be interpreted as “bonding” and “relation”. The examination of meaning and nature of engagement in terms of the discipline has been carried out through Ghazzali, who stands out in the Islamic thought and opens up our horizon with the terms related to engagement. In our work that we progressed through literature review and data analysis we tried to read the terms related to engagement in Ghazzali from the perspective of the discipline in order to form a proper understanding of them accordingly. In this context, engagement in our work is understood as a need not only to be regarded as a natural necessity, but also as a concept expressing the mutual connection of man with God, with other human beings and creatures. Moreover, in the light of the concepts used by Ghazzali, engagement can be understood in such a way that man can be considered as being in the relationship with Allah and at the same time with all creatures in mutual love (mahabbe), closeness (kurb), accompaniment(mai’yye), familiarity (ulf) and habituation (uns).
Keywords: Attachment; Bağlanma; Creation; Din; Dinî eğitim; Dini yönler; Education; Eğitim; Engagement; Felsefe; Fıtrat; Gazzâlî; Ghazzali; Görüş ve yorum; Ihyâ; Islam; Islamic religious; İhyâ Religion; İlişki; İnsan; İslam; İslam dini; Muslim philosophers; Müslüman filozoflar; Nature; Philosophy; Relation; Religious aspects; Religious education; Views and interpretation; Yaratılış