Dini Düşünce Tarihimiz Açısından Hamidullah'ın Eserlerinin Türkçeye/Türkiye'ye İntikali ve Tesirleri - (:unkn) unknown (My University, 2006)
1952-1977 yılları arasında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi başta olmak üzere Türk üniversitelerinde İslâm hukuku, İslâm tarihi, İslâm medeniyeti ve müesseseleri üzerine ders ve konferanslar veren Muhammed Hamidullah, hem bu dersleri hem de Türkçeye tercüme edilen eserleri, makaleleri sebebiyle yakın dönem Türk dinî düşüncesi üzerinde etkili olmuş isimlerden biridir. Bu etkinin II. Dünya Savaşı sonrası şartlarında Türkiye'de din eğitiminin her seviyede yeniden canlandığı, İslâmî/dinî hareketlerin siyasi ve kültürel olarak yükselişe geçtiği bir dönemde gerçekleşmesi ayrıca önem arzetmektedir. Bu yazıda Hamidullah'ın Türkiye'deki ilmî faaliyetleri, makale ve kitaplarının Türkçe tercümelerinin kronolojisi, mütercimleri, çevresi, fikrî etkileri, görüşlerinin tenkide açık tarafları gibi konular üzerinde durulurken kendisine yöneltilen bir kısmı dikkate değer tenkitler kronolojik olarak ele alınmakta, bazılarının metinleri de verilmektedir.

Late Professor Muhammed Hamidullah had taught courses on Islamic institutions, law, history and civilization first at the Faculty of Humanities/ University of Istanbul and later at various other Turkish universities from 1952 until 1977. As a result of the courses he taught, speeches he gave on various occasions and due to the translation of his books and lectures, Muhammed Hamidullah has exerted considerable influence on the intellectual aspect of religious life in Turkey. It is important to note that his activities and remarkable influence coincided with hightened efforts to improve education in and the revival of Islam in all aspects of life in Turkey. In the article below, Hamidullah's scientific activities, articles and books, along with their Turkish translations are chronologically presented. Parallel to this information, criticism directed at his thoughts and works are also chronologically presented, along with some of the relevant texts.
Keywords: Kültürel Çalışmalar; Tarih; Dil ve Dil Bilim; Edebiyat; Din Bilimi