Akciğer kanserli hastaların evrelemesinde mediastinal lenf nodu tutulumunun difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi ve pozitron emisyon tomografi/ bilgisayarlı tomografi ile karşılaştırılması - Buğdaycı, Onur (My University, 2010)
ÇalıĢmamızın amacı akciğer kanserli hastalarda mediastinal lenf nodu tutulumunun değerlendirmesinde Difüzyon Ağırlıklı Manyetik Rezonans Görüntüleme (DAMRG) bulguları ile Pozitron Emsiyon Tomografisi/ Bilgisayarlı Tomografi (PET/ BT) bulguları arasındaki iliĢkiyi incelemekti. Histopatolojik olarak akciğer kanseri tanısı almıĢ, tedavi görmemiĢ ve evreleme amaçlı PET/ BT görüntülemesi yapılmıĢ veya yapılacak olan 21 hasta çalıĢmaya dahil edildi. MR görüntüleme 1,5 Tesla Magnetom Vision (Siemens, Erlangen, Almanya) cihazı ile yapıldı. Difüzyon ağırlıklı görüntüler b 50, 500 ve 1000 değerleri ile yapıldı. Hastalara ek olarak T2 ağırlıklı Gradient Eko (TRUFI), T1 ağırlıklı Spin Eko, ve yağ baskılamalı T2 ağırlıklı Turbo Spin Eko görüntüleme yapıldı. Ġzlenebilen her lenf nodunun göreceli difüzyon katsayısı (ADC) değeri ölçüldü. 21 hastada toplam 57 lenf nodu tespit edildi. DAMRG ile bunların 47‘ si tespit edilirken, izlenmeyen 10 lenf nodundan 6‘ sı PET/ BT negatifti. Analize izlenebilen lenf nodları dahil edildi. Lenf nodlarının ADCmin değerleri ile PET/ BT‘ de ölçülen maksimum standardize tutulum değerleri (SUVmax) arasında anlamlı iliĢki saptanmazken lenf nodlarının ADCmin değerlerinin ana kitlenin ve beyin omurilik sıvısının ADCmin değerlerine oranlandığında elde edilen değerler anlamlı olarak SUVmax değerleri ile iliĢkili bulundu. Opere olan 5 hastadan eksize edilen 6 lenf nodu histopatolojik olarak değerlendirildi ve bir lenf nodu metastaz pozitif olarak raporlandı. PET/ BT ve DAMRG bu lenf nodunu doğru evrelerken, her ikisi granülomatöz değiĢiklik barındıran baĢka bir lenf nodunda yanlıĢ pozitif sonuç verdi. Histopatolojik olarak metastaz negatif olarak raporlanan 3 lenf nodunda PET/ BT Ģüpheli sonuç verirken, DAMRG bu lenf nodlarında doğru negatif sonuç verdi. Bulgular DAMRG‘ nin akciğer kanserli hastalarda mediastinal lenf nodlarının değerlendirilmesinde en az PET/ BT kadar baĢarılı olduğunu düĢündürmektedir.

The aim of our study was to evaluate mediastinal lymph node involvement in patients with lung cancer using diffusion weighted magnetic resonance imaging (DWMRI) and investigate whether there is a correlation with the positron emission tomography/ computed tomography (PET/ CT) findings. 21 patients with histopathologically confirmed diagnosis of lung cancer, who have not received treatment and who had or were going to receive a PET/ CT scan for staging were enrolled in the study. MR imaging was performed on a 1,5 Tesla scanner (Magnetom Vision, Siemens, Erlangen, Germany). b values of 50, 500 and 1000 were used in DW images. Additionaly T2W gradient echo (TRUFI), T1W spin echo, and fat suppressed T2W turbo spin echo scans were performed for anatomical correlation. Apparent diffusion coefficient (ADC) values were measured for each lymph node. 57 mediastinal lymph nodes were found in 21 patients. DWMRI could not detect 10 nodes of which 6 were PET/ CT negative. 47 nodes were included in our analysis. There was no correlation between the minimum ADC values (ADCmin) of lymph nodes on MRI and their maximum standardized uptake values (SUVmax) on PET/ CT. However, the ratios, obtained between the ADCmin values of lymph nodes and the primary lesion and between lymph nodes and cerebrospinal fluid, had a statistically significant correlation with SUVmax values of lymph nodes. 5 patients underwent surgery and 6 lymph nodes were evaluated histopathologically. PET/ CT and DWMRI correctly diagnosed one metastatic and one benign lymph node but both produced a false positive result in a lymph node harboring granulomatous change. 3 benign nodes, which were reported to be suspicious for malignancy in the PET/ CT studies were correctly staged with DWMRI. Our findings indicate that DWMRI could be at least as accurate as PET/ CT in mediastinal nodal staging of lung cancer patients.
Keywords: Kanser; Radyoloji; Tıp