2008 küresel kriz sonrası merkez bankacılığında politika değişimi: Türkiye Cumhuriyet Merkez bankası örneği - Yurdabak, Kamil (My University, 2015)
2008 KÜRESEL KRİZ SONRASI MERKEZ BANKACILIĞINDA POLİTİKA DEĞİŞİMİ: TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI ÖRNEĞİ Küresel kriz öncesinde merkez bankacılığında temel amaç olan fiyat istikrarının sağlandığı gelişmiş ülke ekonomilerinde krizin ortaya çıkması, merkez bankacılığının yeniden sorgulanmasına zemin hazırlamıştır. Küresel krizin finansal sistem kaynaklı olması, finansal sistemin ve finansal kurumların sağlıklı işleyişe sahip olmaları esasını baz alan finansal istikrar kavramının önemini ortaya koymuştur. Kriz sonrası yeni merkez bankacılığı çerçevesi, fiyat istikrarının ve finansal istikrarın eşzamanlı sağlanması gerçeğinden hareketle bu iki hedefin birbirine entegre olduğu bir yapı içinde şekillenmiştir. Geleneksel para politikası araçlarının yetersiz kalması nedeniyle gelişmiş ülke merkez bankaları, krizin tahribatını gidermek için geleneksel olmayan para politikası araçlarını uygulamaya almıştır. Bu politikalar kapsamında gelişmiş ülke merkez bankaları, faizleri düşük tutup piyasalara büyük miktarda likidite sağlayarak ekonomik canlanmayı sağlamaya çalışmışlardır. Ayrıca merkez bankaları ve diğer düzenleyici otoriteler, sistemik risklerin önlenmesini amaçlayan makro ihtiyati politikaları uygulayarak finansal istikrarı sağlamaya çalışmışlardır. Bu çalışmada, küresel kriz sonrasındaki yeni merkez bankacılığı çerçevesi kapsamlı olarak incelenmiştir. Ayrıca, kriz sonrası dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından uygulanan para politikası hakkında detaylı bilgi verilerek izlenen para politikalarının değerlendirilmesi farklı makro ekonomik değişkenlerin 2010 ve 2014 yılları arasındaki gelişimine bakılarak yapılmıştır. Merkez Bankacılığı, Para Politikası, Fiyat İstikrarı, Finansal İstikrar

POLICY CHANGE IN CENTRAL BANKING AFTER 2008 GLOBAL CRISIS: CENTRAL BANK OF THE REPUBLIC OF TURKEY EXAMPLE Global crisis occurred in developed countries even though price stability was achieved in these economies. This led to the questioning of the central banking after global crisis. Due to the fact that the sources of global crisis stem from financial system, financial stability gained importance since it takes the smooth functioning of financial system and financial corporations into account. The new central banking framework after global crisis formed in the direction that price stability and financial stability were achieved at the same time and integrated with each other. The central banks in developed countries applied unconventional monetary policies in order to eliminate negative consequences of global crisis since conventional monetary policies could not provide solutions for the economic problems. Through the unconventional monetary policies, the central banks in developed countries kept interest rates low and pumped a large amount of liquidity into the markets to revitalize the economic activity. Moreover, the central banks and regulatory bodies applied macroprudential policies to prevent the systemic risks in order to achieve financial stability. In this thesis, the new central banking framework after global crisis is explained in a detailed way. Furthermore, the monetary policies of Central Bank of the Republic of Turkey after global crisis are analyzed deeply and the evaluation of those policies are made by taking the performances of different macro economic variables between 2010 and 2014 into consideration. Central Banking, Monetary Policy, Price Stability, Financial Stability
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Finansal İstikrar; Fiyat İstikrarı; Hukuk ve Mevzuat; Merkez Bankacılığı; Para Politikası; Türkiye