Mikro ve küçük ölçekli spor işletmelerinin yönetim anlayışları ve sorunları üzerine bir saha araştırması - Alkhanlı, Ali (My University, 2024)
Amaç: Çalışmamızda, çalışan sayısı 50’den az, gelirleri ve hizmet verdiği alanın sınırlı olduğu mikro ve küçük ölçekli spor işletmelerinin işletmecilik faaliyetlerini, ekonomik krizlerde ürettikleri tutunma stratejilerini ve sorunlarını anlamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma nitel yönteme göre, anlamacı/ yorumcu paradigmayla tasarlanmıştır. Veri toplama aracı olarak “yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme” tekniği kullanılmış, mikro ve küçük ölçekli spor işletmelerinin yönetici ve temsilcileriyle görüşmeler yapılmıştır. Örneklemi oluşturan katılımcılarda seçim kriteri olarak, ilgili işletmenin en az bir yıl faaliyet göstermiş olmasına dikkat edilmiştir. İstanbul’da Bağcılar, Bahçelievler, Kağıthane, Beşiktaş, Üsküdar, Kadıköy, Sarıyer, Şişli, Beyoğlu, Eyüpsultan, Avcılar, Beylikdüzü, Kartal, Ataşehir, Ümraniye, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Bakırköy ve Fatih ilçelerindeki spor salonlarından amaçlı örnekleme göre görüşme yapılan katılımcı sayısı 30’dur. Yapılan görüşmeler ses kayıt cihazına kaydedilmiş ve “Word” metnine aktarılmıştır. Bulgular: Çalışmada içerik çözümlemesiyle 10 ana tema belirlendi: 1.Ekonomik Krizin Mikro ve Küçük Ölçekli Spor İşletmelerine Etkileri, 2.Spor İşletmelerinin Pandemi Deneyimleri, 3.Diğer İşletmeler ile Rekabet, 4.Döviz Kurlarındaki Dalgalanma Etkileri, 5.Müşteri Sayısını Etkileyen Faktörler, 6.İşletmelerin Müşteri Portföyünü Yönetim Şekli ve Müşteri Memnuniyeti, 7.Kobilere Yönelik Teşvik Kredileri ve İşletmenin Ödediği Vergiler, 8.Spor İşletmenin Giderleri ve Ek Satışlar, 9.Spor İşletmeciliğinin Geleceği, 10.Spor Sektörü Hakkındaki Düşünceler. Ekonomik kriz ve pandemi sürecinde salonların kapalı olması kaynaklı gelir kaybı, ödemelerin bu dönemde de devam etmesi, devlet desteğinin yetersiz kalması, döviz kurlarındaki dalgalanmalar gibi sorunların spor işletmelerinde çeşitli pazarlama stratejilerini öne çıkardığı görülmüştür. Sonuç: Spor işletmelerinin ekonomik krizlerden ve pandemiden çok fazla etkilendiği, yeni alternatif yöntemler bulmada ve bunlara ayak uydurmakta becerikli oldukları ve işletmelere desteklerde düzenlemeler yapılarak daha iyiye taşınabileceği görülmektedir.

Objective: In our study, it’s aimed to understand the business activities of sports enterprises, where the number of employees is less than 50, their income and the area they serve are limited, and their retention strategies and problems during economic crises. Material and Methods: The research was designed according to the qualitative method with the interpretive/ understanding paradigm. Semi-structured interview technique was used as a data collection tool, interviews were conducted with managers and representatives of sports enterprises. As a selection criterion for the participants in the sample, attention was paid to the fact that the relevant business had been operating for at least one year. Number of participants interviewed according to purposeful sampling from sports halls in Bağcılar, Bahçelievler, Kağıthane, Beşiktaş, Üsküdar, Kadıköy, Sarıyer, Şişli, Beyoğlu, Eyüpsultan, Avcılar, Beylikdüzü, Kartal, Ataşehir, Ümraniye, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Bakırköy and Fatih districts in Istanbul. It’s 30. The recorded interviews were transferred to “Word” text. Results: 10 main themes were identified in the research:: 1.Effects of the Economic Crisis on Micro and Small-Scale Sports Enterprises, 2.Pandemic Experiences of Sports Enterprises, 3.Competition with Other Businesses, 4.Effects of Fluctuation in Exchange Rates, 5.Factors Affecting the Number of Customers, 6. How Businesses Manage Their Customer Portfolio and Customer Satisfaction, 7.Incentive Loans for SMEs and Taxes Paid by the Business, 8.Expenses of Sports Business and Additional Sales, 9.The Future of Sports Business, 10.Thoughts About the Sports Sector. It has been observed that problems such as loss of income due to the closure of halls during the economic crisis and pandemic period, continuation of payments, insufficient government supports, and fluctuations in foreign exchange rates have brought various marketing strategies to the fore. Conclusion: It is seen that sports businesses are heavily affected by economic crises and pandemics, they are skilled in finding new alternative methods and keeping up with them, they can be improved by making arrangements to support businesses.
A field research on management approaches and problems of micro and small sports enterprises
Keywords: Ekonomik Kriz; Küçük İşletme; Management; Marketing; Micro Enterprises; Mikro İşletme; Pazarlama; Small Enterprises; Spor; Spor idaresi; Spor işletmeleri; Spor İşletmesi Economic Crisis; Sport; Sport business; Sports administration; Sports Enterprise; Türkiye; Yönetim