Marka Algısının Lüks Ürün Satın Alma Niyeti Üzerine Etkisi: Birinci El ve İkinci El Karşılaştırması - ÇİLİNGİRTÜRK, AHMET METE (My University, 2022)
Tüketici davranışlarının değişmesiyle birlikte lüks ile ilgili yeni kavramların ortaya çıktığı görülmektedir. Herkese uygun bir lüks seçeneğinin olduğu düşünülecek olursa, tüketicilerin lüks markayı nasıl algıladığı üzerinde de durulması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada tüketicilerin lüks marka algısının lüks ürün satın alma niyetine etkileri üzerinde durulmaktadır. Çevrimiçi anket yöntemiyle 426 katılımcıya ulaşılmıştır. Toplanan veri SPSS Amos 24 ile incelenmiştir. Birinci el ve ikinci el lüks ürün satın alan tüketiciler kıyaslanmıştır. Araştırmanın sonucuna göre birinci el lüks ürün satın alan tüketicilerin genel lüks marka algısı, lüks ürün satın alma niyeti, finansal marka algısı ve sosyal marka algısı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Fonksiyonel marka algısı ile benzer bir etki görülmemiştir. İkinci el lüks ürün satın alan tüketicilere bakıldığında ise genel lüks marka algısı ile sosyal marka algısı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmesine rağmen fonksiyonel, finansal ve lüks ürün satın alma niyeti arasında benzer etkiye rastlanılmamıştır.

With consumer behaviours changing, new notions of luxury appear to be emerging. Given that there is a luxury option that suits everyone, the need to focus on how consumers perceive the luxury brand is emerging. Therefore, this study focuses on the effects of consumers' perception of luxury brands on their intention to buy luxury products. The online survey method reached 426 respondents. Data were examined with SPSS Amos 24. Consumers buying first-hand and second-hand luxury products have been benchmarked. Consumers buying first-hand luxury items, according to the study's conclusion; a meaningful relationship has been identified between general luxury brand perception, intention to buy luxury products, financial brand perception and social brand perception. No similar effect has been seen with functional brand perception. When looking at consumers buying second-hand luxury products, there has been no similar effect between functional, financial and luxury intention to purchase, although there has been a significant association between general luxury brand perception and social brand perception.
The Effect of Brand Perception on Luxurious Purchase Intention: Comparison of First and Second Hand
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Ekonometri; İstatistik; İşletme; Pazarlama; Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi; Social Sciences and Humanities; Econometrics; Statistics; Management; Marketing; Strategic Marketing and Brand Management; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; İŞLETME; OPERASYON ARAŞTIRMA VE YÖNETİM BİLİMİ; YÖNETİM; EKONOMİ; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; BUSINESS; OPERATIONS RESEARCH & MANAGEMENT SCIENCE; MANAGEMENT; ECONOMICS; Ekonomi ve Ekonometri; Ekonomi, Ekonometri ve Finans (çeşitli); Genel Ekonomi, Ekonometri ve Finans; Yönetim Bilimi ve Yöneylem Araştırması; Karar Bilimleri (çeşitli); Genel Karar Bilimleri; Strateji ve Yönetim; Örgütsel Davranış ve İnsan Kaynakları Yönetimi; İşletme ve Uluslararası Yönetim; Genel İşletme, Yönetim ve Muhasebe; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Economics and Econometrics; Economics, Econometrics and Finance (miscellaneous); General Economics, Econometrics and Finance; Management Science and Operations Research; Decision Sciences (miscellaneous); General Decision Sciences; Strategy and Management; Organizational Behavior and Human Resource Management; Business and International Management; General Business, Management and Accounting; Social Sciences & Humanities; Lüks Marka Algısı; Lüks Ürün Satın Alma Nİyeti; İkinci El Lüks Ürün; Marka Algısı; Luxury Brand Perception; Intention to Buy Luxury Products; Second-hand Luxury Products; Brand Perception