Türk iş hukukunda yeterlilik ve iş ilişkilerine etkileri - Bigat, Şevket Güney (My University, 2022)
İş hukukunda yeterlilik kavramı, sonuçları bakımından iş ilişkilerini etkileyen önemli kavramlardan biridir. Çalışma hayatında işçinin yeterliliği, işçinin işe girişinden, çıkışına kadar süren, işçinin her çalışmaya başladığı farklı işyerinde de tekrarlanan bir takip süreci olarak da görülebilir. İşçinin yeterliliği ile davranışı iki farklı üst kavramdır. Bu iki farklı üst kavramın, ortak alt kavramı ise performanstır. Uygulamada, işçinin yeterliliğinin, performans olarak ifade edildiği de görülmektedir. Çalışmamızda işçinin yeterliliği üzerinde durulmaktadır. Yeterlilik kavramının, Türk İş Hukukunda, iş ilişkilerine etkileri anlatılmaya çalışılmaktadır. Öğretide ve uygulamada işçinin yeterliliği, fiziki yeterlilik ve mesleki yeterlilik olmak üzere ikiye ayrıldığı için biz de böyle bir genel ayrıma çalışmamızda yer verdik. Çalışmamızda ayrıca verimlilik kavramı, performans da iş hukuku açısından irdelenmektedir. Özetle, yeterlilik kavramı üzerinde durulduktan sonra işçinin yeterliliğinin türleri, ardından işçinin yeterliliğinin tespiti, sonrasında ise işçinin yeterliliğinin iş ilişkisine etkisi bölüm başlıklarının altında, hukuk bakış açısı içerisinde yer verilmeye çalışılmaktadır.

The concept of competence in labour law is one of the most essential concepts that affect labour relation in terms of its effects. The employee's competence in the workplace may also be viewed as a follow-up procedure that extends from the employee's arrival to the employee’s exit and is repeated at each workplace where the employee begins to work. The competence and the employee behaviour are two separate concepts. The performance is the common sub-concept between these two distinct ideas. In practise, it is also recognised that the employee’s competence is expressed as performance. Our study focuses on the competence of the employee. In Turkish Labour Law, the effects of the concept of competence on labour relations are attempted to be explained. Since the competence of the employee in teaching and practise is divided into two as physical competence and professional competence, we have included such a general distinction in our study. The concepts of productivity and performance are also investigated in terms of labour law in our study. In summary, after the concept of competence is emphasized, the types of competence of the employee, then the determination of the competence of the employee, and finally the effect of the employee's competence on the employment relationship are tried to be included in the legal perspective under the headings.
Keywords: Competence; Efficiency; Fesih; Inadequacy; İş hukuku; Labor laws and legislation; Labour Law; Performance; Performans; Termination; Turkey; Türkiye; Verim; Yeterlilik; Yetersizlik