Team composition and effectiveness - İslamoğlu, Güler K. (My University, 1999)
Son zamanlarda ekip çalışması örgütlerde yaygınlaşmaya başlamıştır, çünkü artan global rekabet örgütlerin ürünlerini ve servislerini üretip dağıtmada yeni yollar aramalarına neden olmuştur. Ayrıca toplam kalite yönetimi, gelişmiş bilgi teknolojisi ve öğrenen organizasyonların etkisi ile örgütler yapılarını ekip kullanma yönünde değiştirmiştir, çünkü bu gelişmeler bireysel görevler yapan müdür ve işçinin önemini azaltarak, sürekli etkileşim halinde çeşitli işlevleri yerine getirerek zor sorunlara çözüm arayan yönetim ve iş ekiplerinin önemini arttırmıştır (Luthans, 1995) Bu nedenle bu çalışma ekip kompozisyonu ile etkililik arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, ekipler, özellikle ekip kompozisyonu ile etkililik konusunda son yıllarda gerçekleştirilmiş olan araştırmaların kısa bir özeti verilmiştir. Daha sonra ekip tanımı yapılıp 'ekip' ile 'grup' arasındaki fark üzerinde durulmuştur. İlk bölümde ekiplerin endüstride tarihsel gelişimi verildikten sonra ekiplerin iş yerinde etkililiğini arttıran etmenler üzerinde durulmuştur. Bu etmenlerden bazıları: ekibin büyüklüğü, ekip oluşturmada geçilen safhalar, ekip kompozisyonu, ekip üyelerinin birbirlerine bağlılığı ve liderliktir. Bu çalışmada ekip kompozisyonu ile etkililik arasındaki ilişki üzerinde durulmuş ve ekip üyelerinin özellikleri açısından heterojen olduğu durumlarda ekibin daha etkili olacağı savı öne sürülmüştür. Bu çalışmada, etkililik bağımlı değişken, ekip kompozisyonu ise bağımsız değişkendir. Ekip kompozisyonu, ekip üyelerinin demografik vasıflar açısından ne derece farklı veya benzer oldukları şeklinde tanımlanmıştır. Bir ekibin üyeleri demografik özellikleri açısından farklı ise o ekip heterojendir, fakat ekibin üyeleri demografik açıdan benzer ise o ekip homojendir. Ekip etkililiği ise dört boyutta ölçülmüştür: yaratıcılık, karar verme süresi, kararın kalitesi ve ekip üyelerinin iş tatmini. Deneysel tasarım ile yapılan bu çalışma temizlik ürünleri üretimi yapan çok uluslu bir şirketin fabrika binasında gerçekleştirilmiştir. Örneklem ünitesi ekiplerdir Çalışma için altı heterojen, altı homojen olmak üzere toplam oniki ekip oluşturulmuştur. İstatistiksel analizler sonucunda bu çalışmanın hipotezi olan heterojen ekiplerin homojen ekiplere göre daha etkili olacağı savı desteklenmemiştir; ancak, heterojen ekipler hipotezler doğrultusunda homojen ekiplere göre biraz daha yaratıcı, daha kaliteli kararlar alıp, karar vermede homojen ekiplerden daha fazla zaman harcamışlardır. Fakat, hipotezlerin aksine ve aradaki fark çok fazla olmamasına rağmen, homojen ekip üyeleri heterojen ekiplere göre yaptıkları işten biraz daha fazla tatmin olmalarına rağmen, heterojen ekiplerde ekip arkadaşlarından homojen ekiplere göre biraz daha fazla memnun kalmışlardır. Sonuçta homojen ve heterojen ekipler arasında etkinlik açısından fark olup olmadığını bulmak için yapılan bu çalışma sonucunda ortaya fark çıkmamıştır. Due to the increasing importance of teams within the organizations during the recent years, this study focuses on teams and the factors of effectiveness. The study starts by reviewing the recent research on teams especially emphasizing the relationship between team composition and effectiveness of teams. The review starts with the definition of the concept of the 'team', prior to highlighting the main differences between 'a group and a team'. This distinction is made for this study, while throughout the history the two terms have been used interchangeably by many researchers. The review also includes the historical developments of teams in the industry and gives an overall concept about the factors that influence the effectiveness of the teams at work. These factors include team building stages, team size, team composition, team cohesiveness and leadership provided in the teams. Among these factors, the study mainly focuses on the relationship between team composition and effectiveness, claiming heterogeneity of the team members leading to better performance. Based on the findings in the literature that support the relationship between heterogeneity and team effectiveness, this study focuses on team composition and effectiveness. Team composition, which is the independent variable of this study, refers to the heterogeneity or homogeneity of the teams depending on the demographic characteristics of the team members. Team effectiveness, which is the dependent variable, is defined in terms of four dimensions: creativity, time required for reaching a decision, quality of decision and job satisfaction of team members in this study: The study is experimental in design and the experiment was conducted in a factory site of a multinational organization, which is manufacturing fast-moving consumer goods specialized in cleaning agents. The unit of analysis is teams. Twelve teams were formed for the study. The individuals working in the factory are used to form teams with either heterogeneous or homogeneous characteristics. Although, the hypotheses claimed are not supported at the end of the study, the findings revealed that heterogeneous teams were slightly more creative and took better quality decisions, while spending more time in reaching a decision as hypothesized. On the other hand, opposed to the hypotheses, although the difference is not significant, the members of homogeneous teams are found to be slightly more satisfied with the job performed, whereas members of heterogeneous teams are slightly more satisfied with their teammates.
Keywords: Genel yönetim; ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ; Personel yönetimi