Yataklı tedavi kurumlarında çalışan hemşirelerin iş zenginleştirme faaliyetlerinin belirlenmesi - Altun, Nihal (My University, 2008)
Araştırma, yataklı tedavi kurumlarında çalışan hemşirelerin iş zenginleştirme faaliyetlerinin belirlenmesi amacıyla planlanmış, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Group Florence Nightingale Hastanesi, Göztepe, Şişli Etfal ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde, Haziran – Ağustos 2007 tarihleri arasında 549 hemşire üzerinde tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak; hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerini içeren bilgi formu ve iş zenginleştirme faaliyetlerini belirlemek amacıyla anket formu kullanılmıştır. Veriler yüzdelik, aritmetik ortalama ve ki-kare testiyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, hemşirelerin %81.97’si işlerini; sorumlulukları fazla olan, %60.66’sı anlamlı ve önemli, %52.46’sı ekip çalışmasının olduğu bir iş olarak tanımlamışlar, %57.38’i iş zenginleştirmenin iş memnuniyeti sağlayan ve bir motivasyon yöntemi olduğunu belirtmişlerdir. İş zenginleştirme faaliyetleri arasında %56.87 komite çalışmaları, %46.45 hasta merkezli bakım, %39.34’ünün takım çalışması olduğunu belirtmişlerdir. Hemşirelerin %91.47’si bilgi, beceri ve yeteneklerini kullandığını, % 48.34’ü işlerinde planlama, uygulama ve değerlendirme yaptığını, % 95.08’i görevlerinin insanların yararına olduğunu, % 88.52’si bağımsız karar verdiğini, % 32.79’u iş sonuçlarında geribildirim aldığını ifade etmiştir. Hemşirelerin iş zenginleştirme faaliyetleriyle, yaş, medeni durum, eğitim durumu, çalıştığı birim, çalışma şekilleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Zenginleştirme, Hemşirelik, Yataklı Tedavi Kurumları

DETERMINING THE JOB ENRICHMENT ACTIVITIES OF NURSES WORKING IN THE CURATIVE CARE INSTITUTIONS This research was planned to determine job enrichment activities of nurses working at inpatient treatment facilities, and was implemented on a supplementary basis on 549 nurses between June – August 2007, after getting the necessary permissions from Istanbul University Cerrahpasa Faculty of Medicine Group Florence Nightingale Hospital, Goztepe, Sisli Etfal and Okmeydani Training and Research Hospitals. Inquiry forms including initiatory and occupational features of nurses were used as means of data collection and survey forms were used to determine job enrichment activities of nurses. The gathered data were evaluated according to ‘’percentile’’, ‘’arithmetic average’’ and ‘’chi square test’’ methods. According to the research findings; 81.97 % of nurses defined their jobs as having too much responsibility, 60.66 % defined as meaningful and important, 52.46 % defined as including team work; 57.38 % stated that job enrichment is a motivation way which enables job satisfaction. They have also stated that, 56.87 % of job enrichment activities are committee studies, 46.45 % are patient-centered care, and 39.34 % are team work. 91.47 % of nurses expressed that they are using their skills, abilities and knowledge in their jobs, 48.34 % of nurses stated that they make planning, application and evaluation at their professions, 95.08 % expressed that their duty is beneficial to people, 88.52 % of nurses phrased that they can take independent decisions and 32.79 % said that they get feedback in their jobs. Statistically substantive differences have been determined within job enrichment activities, ages, marital status, working units and working styles of the nurses. Key words: Job Enrichment, Nursing, Curative Care Institutions.
Keywords: Hemşirelik_Yönetim; İş Tatmini