RUS BEŞLERİ’NİN ORYANTALİZME ETKİSİ VE M. BALAKİREV’İN_x000D_ “SELİMİN ŞARKISI”NIN İNCELENMESİ - MALKOÇ, TÜLÜN (My University, 2021)
Batı ve Doğu arasında bulunan Rusya dolayısıyla Rus bestecileri her zaman "Doğu"kültürüne merakları ile ilgi çekmekteydi. Rus operasının temellerini atan Glinka ve bunaöncülük eden, doğu motiflerini kullanan bestecilerden Aliabyev ve Dargomozhsky ilebaşlayan sözlü eserlerdeki (romans) egzotizm, etnografik olarak gözümüze çarpmaktadır.Akabinde de 19. yüzyılda “Rus beşleri” ulusal bestecilik akımının eserlerinde “Oryantalizm”akımıyla bir ekol oluşturmuş, Rus klasik müziğini geleneksel müzik anlayışı bağlamındaortaya koyabilmiştir. Ulusal akım oluşturarak müzik tarihine giren “Rus beşleri”, “RusOryantalizmi”yle diğer halkların kültürüne ve folkloruna verdiği manevi değeri de ön planaçıkarabilmiştir. Rus Beşleri; liderleri olan Balakirev’in yanında Cui, Borodin, Musorgsky veRimsky-Korsakov’dan oluşuyordu. Bu çalışmada, “Rus beşleri” (Moguchaya Kuchka) elealınarak, Balakirev’in Selim’in Şarkısı isimli eseri incelenmiş ve oryantalizm ile ilgili bağlantısıortaya konulmuştur. Balakirev’in oryantal konulu bir şarkının ilk örneklerinden biri olan“Selim’in Şarkısı” Balakirev’in Kafkasya gezisinden dört yıl önce 1858’de bestelenmiş veLermontov’un şiiri İsmail Bey üzerine yazılmıştır.

Eastern music always attracted Russian composers, as Russia, which settled_x000D_ between the West and the East from geographical point of view, remained at the distinction of_x000D_ these two cultures. Glinka, who laid the foundations of the Russian opera, and the pioneering_x000D_ Russian composers of the eastern motifs Aliabyev and Dargomozhsky, are ethnographically_x000D_ striking. Then, in the 19th century, the The Five formed a school by the movement of Orientalism_x000D_ in the works of the national composing school, and it was able to reveal Russian classical music_x000D_ in the context of traditional music understanding. The spiritual value given to “The Mighty Five”_x000D_ "Russian Orientalism" and other cultures and folklore of other peoples, which entered the_x000D_ musical history as a national trend, could also be foregrounded. Russian Five; In this study, the_x000D_ Mighty Five (Moguchaya Kuchka) were examined and Balakirev's work named Selim's Song was_x000D_ examined and its connection with orientalism was revealed. “Selim's Song”, one of the first_x000D_ examples of Balakirev's oriental-themed song, was composed in 1858, four years before_x000D_ Balakirev's trip to the Caucasus, and on Lermontov's poem which is Ismail Bey.
THE EFFECT OF MIGHTY HANDFUL ON ORIENTALISM AND THE INVESTIGATION OF M. BALAKIREV'S SONG OF SELIM