Kentleşme Sürecinde Kent Estetiğinin Belediyelerce Korunması veya Yitirilmesi: Kentlinin Bakışı Üzerinden Bir Estetik Karşılaştırması - (:unkn) unknown (My University, 2019)
İnsanlık kentleşmeye başlamasıyla birlikte yapılara yansıttığı sanatsal yanıyla kent estetiğini de meydana getirmiştir. Dolayısıyla her medeniyetin benimsediği kentleşme anlayışı beraberinde kendine özgü kentsel estetik değerleri de getirmektedir. Bununla birlikte kentleşme sürecinde kentsel estetik değerler sürdürülebilmekte, değiştirilebilmekte veya yitirilebilmektedir. Günümüzde bu durumun belirleyici aktörleri olarak belediyeler ön plana çıkmaktadır. Konuyla ilgili olarak bu çalışmada, Altınoluk’ta mevcut olan tarihi ve modern mimari kentlinin bakışıyla kent estetiği bağlamında karşılaştırılmıştır. Altınoluk’un araştırma kapsamında seçilme gerekçesi; Altınoluk mimarisinde tarihi ve modern yapılaşmanın bir arada mevcut olmasındandır. Böylece Altınoluk yapılı çevresinde mevcut olan tarihi ve modern mimarinin insanlarda yarattıkları estetik imge farklılıkları öğrenilmeye çalışılmıştır. Ayrıca söz konusu karşılaştırma ile kentleşme sürecinde tarihsel kentsel estetik değerlerin korunması veya yitirilmesi üzerine somut bir çıkarım yapılması da hedeflenmiştir. Karşılaştırma, anket tekniği kullanılarak Altınoluk kentinde ikamet eden insanların görüşlerine başvurularak yapılmıştır. Bunun sebebi kent estetiğinin insanlarda bir imge yaratarak varlık kazanmasındandır. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Altınoluk modern mimarisi kendi açısından birçok yönde estetik görülmesine rağmen, estetik açıdan tarihi mimarinin gerisinde kalmaktadır. Konuyla ilgili olarak şu şekilde bir temel tespit yapılabilmektedir; modern mimarinin tarihi estetik değerlere bağlı kalınarak imar edilmesi, kentleşme açısından dikkate alınması gereken önemli unsurlardan birisidir. Aksi halde kentler modernleşirken, insanlardan “uzaklaşabilmektedirler”.

In this study, it is tried to compare the historical and modern architecture in Altınoluk in the context of urban aesthetics. The selection reason of Altınoluk is; the historical and modern architecture in Altınoluk built environment are present together. Thus, it was tried to learn the aesthetic image differences created by the historical and modern architecture that existed in Altınoluk. In addition, it is aimed to make a concrete inference on the conservation or loss of historical urban aesthetic values in the process of urbanization. This comparison was made by referring to the opinions of people living in Altınoluk. The reason for this is that the city gets its aesthetic values by the people who live there. The survey technique was used to find out the opinions of the people of Altınoluk. According to the results of the survey, Altınoluk modern architecture has aesthetic values in terms of its own, but lags behind the historical architecture. A basic determination can be made as follows; the building of modern architecture by adhering to historical aesthetic values is one of the important elements to be taken into consideration in during urbanisation. Otherwise, while cities are modernizing, they can "move away" from people.
THE PROTECTION OR LOOSING OF URBAN AESTHETIC VALUES BY MUNICIPALITIES DURING URBANIZATION: AN AESTHETIC COMPARISON BY THE VIEW OF CITIZENS
Keywords: Sanat