Neoadjuvan KT sonrası operasyonda slnb yapılan hastalarda radyoterapinin etkisi: çok merkezli TROD 06-010 çalışması - ÖZGEN, ZERRİN (My University, 2021)
SS-05 NEOADJUVAN KT SONRASI OPERASYONDA SLNB YAPILAN HASTALARDA RADYOTERAPİNİN ETKİSİ: ÇOK MERKEZLİ TROD 06-010 ÇALIŞMASI Ayfer Ay Eren1 , Hüseyin Tepetam1 , Zerrin Özgen2 , Gül Alço3 , Ayşe Altınok4 , Zeliha Güzelöz5 , Mehmet Fuat Eren2 , Pelin Altınok6 , Senem Alanyalı7 , Şule Karabulut Gül1 , Eda Erdiş8 , Bilge Gürsel9 , Nuran Beşe4 1 Kartal Dr. Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği 2 Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği 3 Demiroğlu Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi Bölümü 4 Acıbadem Senoloji Enstitüsü, Radyasyon Onkolojisi Bölümü 5 Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği 6 Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği 7 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı 8 Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı 9 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Amaç: Meme kanserinde neoadjuvan kemoterapi (NAK) sonrası sentinel nodu negatif olgularda aksiller diseksiyondan (AD) vazgeçilmesi tartışmalıdır. NAK sonrası sadece sentinel lenf nodu biyopsisi (SLNB) uygulanan AD yapılmamış radyoterapi (RT) alan hastalarda aksiller nüksü etkileyen faktörler incelendi. Gereç ve Yöntem: Dokuz merkezde 2011-2019 yılları arasında tedavi edilen 231 hasta retrospektif olarak incelendi. Olguların %60’ına meme koruyucu cerrahi (MKC), %40’ına mastektomi uygulandı. Hasta karakteristikleri ve tedavi detayları Tablo 1’de özetlendi. Bulgular: Medyan yaş 52 (31-77) idi. Medyan takip süresi 39 ay (3-113) dı. NAK öncesi klinik T, N evrelerinin ve PET-BT’deki hem tümör, hem de aksilla için SUV değerlerinin, NAK sonrası düşüşü istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,001, p<0,001, p<0,001). NAK sonrası operasyonda 96 hastada (%42) tam cevap, 120 hastada kısmı cevap (%60) görülürken, 13 hasta cevapsız (%5,6), 2 hasta (%1) ise progrese idi. NAK cevap oranları ile subtipler, operasyon tipi, SLNB tutulu nod sayısı, RT alan seçimleri, NAK öncesi klinik T ve N evreleri arası ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0.05). 5 yıllık hastalıksız sağ kalım (HSK) ve progresyonsuz sağ kalım oranları sırasıyla %93.5, ve %94 idi. Çoklu değişken analizinde NAK cevap oranları, NAK öncesi T evresi, ve RT alan seçimi ile HSK sürelerinin etkilenmediği (p>0.05) görüldü. Buna karşılık, NAK öncesi N evresinin HSK’da etkili olduğu ve N1 evresinde ortalama HSK süresinin N3 evresinde olanlara göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu görüldü (p=0.016*).Takiplerde 1 hasta triple negatif, 5 hasta Her-2 (+), NAK sonrası 2 hasta tam cevaplı, 4 hasta kısmi cevaplı iken, hepsi MKC’li ve meme + supra RT uygulanmış 6 hastada lokal nüks geliştiği görüldü. Nüks, 3 hastada aksillada, 3 hasta da ise memede görüldü. Sonuç: Çalışmamızda hasta sayımız az, medyan takip süresi kısa olsa da NAK sonrası SLNB yapılan hastalarda RT, aksillada yeterli lokal kontrolü sağlamaktadır. Fakat RT alan seçimi ile lokal nüks arası ilişki gösterilememiştir. Bu konuda devam eden Faz 3 çalışmaların sonuçları yol gösterici olacaktır. Anahtar kelimeler: Neoadjuvan
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE