İngiliz sömürgecilik modeli : Hindistan'ın şirketler yoluyla sömürülmesi - Köksal, Cengiz (My University, 2021)
Sömürgecilik geçmişte kalmış gibi görünse de içinde bulunduğumuz yüzyılda bile dünya ekonomisine yön vermektedir. Ülkeler arasındaki temel refah farklılıklarının birincil sebepleri arasında geçmişte maruz kalınan sömürgecilik faaliyetleri yer almaktadır. Günümüzde dünyanın önde gelen ekonomileri arasında yer alan Hindistan’ın geçmişte İngiltere, Hollanda ve Fransa gibi büyük Batılı devletlerin sömürüsüne maruz kaldığı bilinen bir gerçektir. İngiltere özelinde Hindistan büyük bir ekonomik pazar olarak görülmüş ve yaklaşık 300 yıl boyunca sömürülmüştür. Burada klasik sömürü tarzından farklı bir yol izlenmiş ve direkt işgal yerine ticaret adı altında şirketler yoluyla sömürü gerçekleştirilmiştir. Bu yöntem sömürülen ülkenin, sömürüye isyan etmek bir tarafa sömürüldüğünün farkına varması dahi engellemiştir. Sonuç olarak günümüzde tüm dünya ekonomilerine yön veren çokuluslu şirketlerin ilk örneğini İngilizlerin Hindistan’ı sömürürken kullandığı “Doğu Hint Kumpanyası” şirketi oluşturmuştur. Kumpanya sonrası ortaya çıkan yeni tip sömürgecilik modeli başka ülkelerde de kullanılmış olup küreselleşme ve serbest piyasa ekonomisinde tüm dünyaya hakim olma imkanı yakalamıştır.

Although colonialism seems to be in the past, it controls the world economy even in the current century. Colonial activities suffered in the past are among the primary reasons for the basic welfare differences between countries. It is a known fact that India, one of the world's leading economies, was exploited by major Western states such as England, the Netherlands and France in the past. In the UK, India was seen as a large economic market and has been exploited for about 300 years. By UK, a different path from the classical exploitation style was followed and exploitation was carried out through companies under the name of trade. This method prevented country from realizing that it was exploited aside to rebel against exploitation. As a result, the first multinational company example that shapes all world economies today has created the East Indian Company by British while exploit India. After East Indian Company, the new type of colonialism model used by many other contries and companies. Thus the model has caught the ability to dominate the whole world in globalization and free market economy.
Keywords: British Imperyalism; Colonies; Doğu Hint Kumpanyası; East Indian Company; England; Finance; Hindistan; History; Imperialism; Imperyalism via Companies; India; İngiliz Sömürgeciliği; İngiltere; Maliye; Sömürgecilik; Sömürgeler; Şirketler Yoluyla Sömürgecilik; Tarih