İnsanlığın biyolojik ve kültürel dönüşümü : dijital yaşam formu - Bıçakçı, Sinem (My University, 2021)
Bu tez çalışmasının konusu, en genel anlamda teknolojikleşmenin ve dijitalleşmenininsan bedeni ve yaşam tarzı üzerine etkilerine odaklanılmıştır. Dijitalleşme ve teknolojikleşmebirçok açıdan tartışma konusudur. Özellikle geleneksel yaşam tarzı ve yerleşik kültürelunsurlar için birçok tekno-karşıt yazar ve araştırmacı tarafından bir tehdit olarakalgılanmaktır. Buna karşı tekno-sever yazarlar, teknoloji ve bugünkü dönüştüğü haliyledijitalleşmenin binlerce yıllık yaşamsal ve küresel sorunların çözümünde sergilediğiolağanüstü başarılara odaklanarak bir nimet ve fırsat olarak kabul ederler. Teknolojinin insanve toplum üzerine etkileri elbette tartışma götürmez bir gerçektir. Fakat bu etkinin boyutlarıkonusunda iki aşırı uçtan hangisi haklı? Gerçekten de teknolojik etki ve dijitalleşme etkisi,insanı biyolojisini ve yaşamını iddia edildiği gibi, radikal biçimde değiştiriyor mu? Bize göreteknolojik ve dijital etki insan ve toplum yaşamını kökensel bir kopuşun eşiğine getirmiş veşimdiden bir dijital yaşam formunun bazı konturlarını net biçimde görmemizi sağlamıştır.Literatür taramasına dayalı analitik bir yaklaşımla yürütülen bu tez araştırmasında DijitalYaşam Formu teorisine, gömülü teori tekniğine dayalı literatür taraması sonunda ulaşılmıştır.Dijital Yaşam Formu teorisi eğer doğruysa bizi yakın gelecekte geometrik olarak artan birdijitalleşme dönüşümü beklemektedir. Bir transhümanizm sürecinde; bedensel formlarımız,bilgi işlem kapasitemiz ve ömür süremizde; sağlıklı yaşam, beşeri ilişkiler, din, gündelikyaşam ve iletişim formlarımızda geçmiş yüzyıllardakiyle karşılaştırılamaz yeni bir pratiklerve deneyimlere gireceğimizi bekleyebiliriz. Böylece posthuman (sonraki insan) denilen yeniinsanla karşılaşabiliriz. Yaşanan süreç gerçekten de mevcut insanı, sonraki insana dönüştürenbir süreçse, başka bir ifadeyle Dijital Yaşam Formu olgusu indirgenemez bir realite iseşimdiden planlama, felsefe ve pedagojide hesaba katılmalı, gerekli projeksiyonlar hazırlıklarabaşlamamız gerekir. Çünkü dijital yaşam, her şeyin ama her şeyin siber uzamla bağlantılı birvar oluş sürdürmesini zorunlu kılmaktadır.

In the general, the subject of this thesis study focuses on the effects oftechnologicalization and digitalization on the human body and lifestyle. Digitalization andtechnologicalization are controversial in many ways. It is unique lifestyle and perceived as athreat by the clear encryption author and report. On the other hand, technophobic writersconsider technology and digitalization as a blessing and opportunity by focusing on theextraordinary achievements that it exhibits in solving the annual vital and global problems. Ofcourse, the effects of technology on human and society are indisputable. But which of the twoextremes is right about this effect? Indeed, do technological impact and digitalization effectradically change something such as questioning human biology and life? In our opinion,technological and digital impact has enabled us to see clearly some contours of an originalbreak in human and social life. Acquiring an analytical knowledge according to the literaturereview this analytical information research is applied to Digital Life Form theory forgrounded theory research. The Digital Lifeform theory awaits an increasing digitalization andtransformation in the near future. In a case of transhumanism; our bodily forms, informationprocessing capacity and life span; we can expect that we will enter into new practices andexperiences in our healthy life, human relations, religion, everyday life and communicationforms incomparable with those of past centuries. So, we can meet the new human, calledposthuman (next human). If the process is a real process that transforms the current humaninto the post human, in other words, the phenomenon of Digital Life Form is an irreduciblereality that should be considered in planning, philosophy and pedagogy, and the necessaryprojections should be started to prepare. Because digital life necessitates everything andeverything to maintain a existence connected with cyberspace.
Keywords: Bilişim teknolojisi; Digital Life Form; Digitalization; Dijitalleşme; DijitalYaşam Formu; Information technology; İnsanlığın Dönüşümü; Posthumanism; Posthümanizm Transformation of Humanity; Technologicalization; Teknolojikleşme; Transhumanism; Transhümanizm