Farlkı ilaçların, Non-steroidal antiinflamatuvar ilaç kaynaklı mide ülseri üzerine etkilerinin deney hayvanlarında karşılaştırılması - Hantash, Thaer (My University, 2004)
FARKLI İLAÇLARIN, NON-STEROİDAL ANTİİNFLAMATUVAR İLAÇ KAYNAKLI MİDE ÜLSERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN DENEY HAYVANLARINDA KARŞILAŞTIRILMASI Adı ve Soyadı: Thaer Hantash Danışman adı: Prof. Dr. Fikret Vehbi İzzettin Yrd. Doç. Mesut Sancar Program: Klinik Eczacılık Farmakoloji NSAİ ilaçların en önemli ve en sık görülen yan etkilerinin başında gastrointestinal (Gİ) sistem ile ilgili olanlar gelmektedir. Bu yan etkiler, farklı ilaçların meydana getirdiği yan etkiler arasında en sık görülenleridir. Çalışmamızda amacımız, NSAİ ilaç kaynaklı ülserlerin önlenmesi ve tedavisinde meyan dekoksiyonunun etkilerini omeprazol ve misoprostolün etkileri ile karşılaştırmaktı. Çalışmamızın diğer bir amacı COX-2 inhibitörü olan selekoksibin analjezik ve antiinflamatuvar ajan olarak kullanıldığında gastrointestinal sistem üzerine yan etkileri olup olmadığını araştırmaktı. Bu amaca yönelik olarak çalışmamızda deney hayvanları profilaktik ve tedavi çalışma gruplarına ayrıldı. Profilaktik çalışma grubunda, 3 gün boyunca 200 mg/ kg aspirin uygulanmasından yarım saat önce 20-30 mL/ kg orogastrik yolla meyan kökü dekoksiyon çözeltisi, 2,3 mg/ kg intraperitonal olarak omeprazol ve 50 µg/ kg orogastrik yolla misoprostol uygulandıktan sonra yapılan histopatolojik muayenede misoprostolün istatistiksel olarak anlamlı koruma sağladığı gösterildi (p<0,05). Tedavi çalışma grubunda ise 200 mg/ kg aspirin ile oluşturulan NSAİ ilaç kaynaklı ülser modelinde 4 hafta süreli meyan, misoprostol ve omeprazol tedavileriyle sağlanan iyileşme oranlarının göre istatistiksel olarak farklı olmadığı (p>0,05) ve her üç ilaçla da tam iyileşme sağlandığı gösterildi (p<0,05). Bir ay süreli tedavi modellerinden hiçbirinin böbrek parametrelerini etkilemediği gözlendi (p>0,05). İlaç danışmanlığında ve rasyonel ilaç kullanımında klinik eczacıların önemli görevleri dikkate alındığında bu tür çalışmalarda rol almalarının faydalı olacağını düşünüyor ve yaptığımız çalışmanın klinik eczacılara ve hekimlere yararlı olacağına inanıyoruz. COMPARISON THE EFFECT OF DIFFERENT DRUGS ON NONSTEROIDAL ANTIINFLAMMATORY DRUG INDUCED GASTRIC ULCER IN EXPERIMENTAL ANIMALS Gastrointestinal side effects and it's associated complications represent the most important problem relating to the use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), those side effects are considered to be the most of all side effects produced by different drugs. In our study we aimed to compare the effect of licorice decoction in preventing and treating NSAID-induced ulcers with the effects obtained by omeprazole and misoprostol, on the other hand, we aimed also to evaluate the effect of celecoxib, a selective COX-2 inhibitor toward gastrointestinal tract when used as analgesic and anti-inflammatory agent. To apply this aim, our study was divided into 2 parts, prophylacic and treatment. In the prophylactic part, licorice decoction 20-30 ml/ kg orally, omeprazole 2,3 mg/ kg i.p, and misoprostol 50 mg/ kg orally were administered for 3 consecutive days just a half hour before aspirin 200 mg/ kg administration. According to the histopathologic examination, misoprostol showed a statistical significant protection, but the other 2 agents did not (p<0,05). In the treatment part of our study, aspirin 200 mg/ kg was administered orally for 3 consecutive days, then the treatment with licorice decoction 20-30 mL/ kg orally,omeprazole 2,3 mg/ kg i.p, and misoprostol 50 mg/ kg orally was established for 4 weeks, at the end of study, the histopathological examination showed no significant difference between the three agents to treat the formed ulcer (p<0,05). In addition to that, during 4 weeks of treatment, all the administered drugs produced no change in the renal parameters. Taking into consideration the important role of clinical pharmacist in drug information and rational drug use, we believe that clinical pharmacists' involvement in such studies would be beneficial. We believe that our investigation will help both pharmacists and physicians.
Keywords: Farmakoloji; Farmakoloji ve tedavi; İlaçlar (Meteria medika); Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri