Yükseköğretimde dijitalleşme - Güllü, Oğuzhan (My University, 2021)
Dünyadaki hızlı teknolojik gelişim ile dijital teknolojiler hayatın her alanında ayrılmaz bir parçamız haline gelmiş dijital insanı ortaya çıkarmıştır. Dijital teknoloji girdabının ortasında yeni teknolojiler, yeni oyuncular ve yeni iş modelleri hızla gelişmektedir. Yazı, ses ve görüntü verilerinin sayısallaştırılması ile dijital teknolojiler ve insan etkileşimi gelişmeye devam etmektedir. Teknolojik yenilikler ve güncel gelişmeler, yükseköğretim sisteminde yeni ve kapsamlı bir dijitalleşme sürecini tetiklemektedir. Üniversitelerin internet siteleri ve sosyal medya kanalları, uluslararasılaşma vizyonu adına hedef öğrenciler için halihazırda en yaygın kullanılan bilgi kaynaklarıdır. Bu bağlamda Üniversiteler, hedef gruplarına yönelik bütünsel bir tanıtım, pazarlama ve iletişim stratejisi oluşturmak için dijital medyayı kullanmalıdır. Dijital medyanın kullanımı, yükseköğretim kurumunun gelişimine katkı sağlamakla birlikte daha aktif ve öğrenci odaklı öğretimi mümkün kılacaktır. Ayrıca öğrenci merkezli yeni öğrenme biçimleri ile akademik çalışmaların bireyselleştirilmesi ve esnekliğinin sağlanmasının bir parçası olarak, dijital öğretme ve öğrenme kaynaklarının kullanımı uluslararası hareketliliği teşvik edecektir. Yükseköğretimi geliştirmenin ve kişiselleştirmenin anahtarı, sadece öğretimin dijitalleşmesi değil, aynı zamanda bireyler ve kurumlar arasında etkileşimi destekleyecek yeni öğrenme biçimlerine olanak tanımaktır. Fiziksel öğrenme ortamı, öğretme ve öğrenme deneyiminin tamamen veya kısmen dijital alana taşınmasıyla değişim gösterecektir. Devlet ve yükseköğretim kurumları arasındaki yönetişim ve gelişen teknolojilere düzenleyici tepkiler dijitalleşme sürecinin kilit unsurudur.Ekonominin ve toplumun dijitalleşmeye dayalı hızlı teknolojik gelişimi, sonucunda yükseköğretim kurumlarının öncelikleri arasında, dijital altyapıya yapılan yatırım üst sıralarda yer almalıdır. Üniversiteler için dijital yatırımın hızlı etkileri ve çıktıları olacaktır.Yükseköğretim kurumlarında öğrencilerin, akademisyenlerin ve idari personellerin profilleri ve nitelikleri dijital dönüşümden büyük ölçüde etkilenecektir.Yükseköğretimdeki dijitalleşme sadece teknolojik değil; akademik, organizasyonel ve yapısal yeniliklerdir.

With the rapid technological development in the world, digital technologies have revealed the digital human being which has become an integral part of our lives. In the midst of the digital technology vortex, new technologies, new players and new business models are developing rapidly. With the digitization of text, audio and video data; digital technologies and human interaction continue to evolve. Technological innovations and current developments trigger a new and comprehensive digitalization process in the higher education system.Universities' websites and social media channels are currently the most widely used information sources for target students in the name of internationalization vision. In this context, Universities should use digital media to create a holistic promotion, marketing and communication strategy for their target groups. The use of digital media will contribute to the development of the higher education institutions and it will enable more active and student-oriented teaching for higher education institutions. In addition, the use of digital teaching and learning resources will encourage international mobility as part of providing flexibility and individualization of academic works with new student-centered learning styles. The key factor to improving and personalizing higher education is not only the digitization of teaching, but also enabling new forms of learning that will support interaction between individuals and institutions. The physical learning environment will change as the teaching and learning experience moves, in whole or in part, to the digital realm.Governance and regulatory responses to emerging technologies between government and higher education institutions are key elements of the digitalization process.As a result of the rapid technological development of the economy and society based on digitalization, investment in digital infrastructure should be at the top of the priorities of higher education institutions. For universities, digital investment will have rapid effects and outputs.The profiles and qualifications of students, academics and administrative staff in higher education institutions will be greatly affected by digital transformation.Digitalization in higher education is not only technological; they are also academic, organizational and structural innovations.
Keywords: academy; akademi; bilgi; digital; digitalization; digitization; dijital; dijitalleşme; dönüşüm; information; sayısallaştırma higher education; Technological innovations; technology; teknoloji; Teknolojik yenilikler; transformation; Universities and colleges; university; üniversite; Üniversiteler ve yüksekokullar; yükseköğretim