Kur’an-ı Kerim’e göre dindarlık modelleri - Ar, Yasemin (My University, 2007)
SoyadıYasemin Ar Anabilim Dalıİlahiyat ProgramıKelâm Tez DanışmanıYrd. Doç. Dr. Hülya Alper Tez Türü ve TarihiYüksek Lisans-Kasım 2007 Anahtar KelimelerKur’an, Dindarlık, Model

KUR’ÂN-I KERÎM’E GÖRE DİNDARLIK MODELLERİ Kur’ân-ı Kerîm’de iman ederek mümin ismi ile şereflenenleri, ilk olarak “ey iman edenler” hitabı karşılamaktadır. Bütün müminleri içine alan bu hitap, ayrıca müminlere ideal dindarlık modellerine ulaşmanın yolunu da göstermektedir. Çünkü Allah, bu hitabın ardından kullarına emirleri yerine getirmelerini ve yasaklardan kaçınmalarını emretmektedir. Kur’ân’da belirtilen kurallara uygun yaşayan müminler, aynı zamanda Allah tarafından övgü dolu nitelikler ve sıfatlarla isimlendirilmiştir. Dolayısıyla mümin bir kişinin müttaki, muhsin, sâlih, sadık olarak anılabilmesi için iman ettikten sonra imanının gereklerini de yerine getirmesi gerekmektedir. Bu nedenle iman etmekle başlayıp ölüm ile nihayete eren bu süreçte insanlara düşen görev kendi tabiatlarına en uygun dindarlık modeline ulaşmaya çalışmak ve neticesinde vaad edilen sonsuz güzelliklere kavuşmaktır. GENEL KNOWLEDGE Name and SurnameYasemin Ar FieldDivinity ProgrammeKelâm SupervisorYrd. Doç. Dr. Hülya Alper Degree awarded and dateMaster-November 2007 KeywordsKoran, Devoutness, Model ABSTRACT THE MODELS OF DEVOUTNESS ACCORDING TO KORAN The people who are honoured with the name of believer by having faith in God firstly welcome the addressing of the people who have faith in God in Koran.Besides, this addressing which covers all of believers shows the way of attaining to the models of ideal devoutness to believers,too.Because after this addressing God commands people to fulfill his orders and to avoid from his prohibitions.The believers who live according to the rules in Koran are named with praised qualities and attributes by God.Thus,after having faith in God,the believer person should fulfill the necessity of belief so that the believer person can be mentioned as muttaki,muhsin,salih and loyal.Consequently,the mission given to people in this process which starts with having faith in God and ends with death is to try to reach the most suitable model of devoutness for their natures and to obtain the endless beauties promised.
Keywords: İslamiyet