Türk basınında Kıbrıs meselesi : Akis Dergisi (1954-1960) - Özdemir, Saffet (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı 1954-1960 yılları arasında Kıbrıs meselesinin Akis dergisi yayınları çerçevesinde değerlendirilmesidir. Bu çalışmada tarihi süreçlerden belli bir dönem ele alınmış ve nitel araştırma yöntemlerinden belge ve doküman analizi metodu uygulanmıştır. Çalışmada ilgili yıllara ait Akis dergisi verileri toplanıp sınıflandırılmış ve analiz edilmiştir. Analiz edilme aşamasında haberlere ilişkin tablo ve yorum kullanılmıştır. Haberlerin içerisinde en çok kullanılan kelimelerin analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda Akis dergisinin ilgili yıllarda Kıbrıs meselesine ilişkin tüm süreçleri açıklıkla yansıttığı, zaman zaman hükümeti ağır bir dille eleştirdiği, bu süre boyunca bir muhalefet rolü sürdürdüğü görülmektedir. Akis dergisinin Kıbrıs meselesinde Türkiye’yi harekete geçiren bir duruş sergilediği görülmektedir. Aynı zamanda Akis dergisi Kıbrıs meselesine ilişkin tüm detayları sayfalarına taşıyarak kamuoyunda bilinç oluşturmayı hedeflemiştir. Bu tez çalışması, uygulayıcılara ve araştırmacılara Kıbrıs meselesinin Türk siyasal hayatı ve kamu oyundaki yeri ve algılanışı hakkında önemli veriler sunmuştur.

This thesis aims to evaluate the writings of the Akis magazine on the Cyprus Issue between 1954 and 1960. Document analysis was used as a qualitative method of analysis. Akis magazine archives for the relevant years were collected, classified and analyzed. Tables and comments related to the news were used at the analysis stage. The analysis of the most frequently used words in the news was carried out. As a result of the research, it is observed that Akis magazine has followed all the processes of evolution of the Cyprus Issue in the relevant years and, from time to time, criticized the government heavily and maintained an opposition role throughout this period. It is seen that Akis magazine has a clear intention to mobilize Turkish government to take an active role on the Cyprus Issue. At the same time, Akis magazine aims to raise public awareness by providing all relevant details about the importance of the Cyprus issue on its pages. Therefore, this study gave researchers and practitioners a detailed data set about how Cyprus is considered in Turkish politics and public opinion.
Keywords: 1960-; Akis Dergisi; Basın Tarihi Akis Magazine; Cyprus; Cyprus Issue; Democrat Party; Demokrat Parti; Kıbrıs; Kıbrıs Meselesi; Politics and government; Press History; Siyaset ve yönetim; Turkish; Turkish Political Life; Türk; Türk Siyasal Hayatı