Yeni Ekonominin İktisadi Etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2003)
İktisatçılar, yeni ekonomi kavramını, enformasyon ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin verimlilik büyüme oranına yaptığı katkıları olarak ifade etmektedir. Amerikan ekonomisinde 1995-2001 döneminde gözlenen olumlu gelişmeler yeni ekonominin önemini arttırmıştır. Yeni ekonomi kapsamında değerlendirilen enformasyon ve iletişim sektörlerinde gözlenen olumlu gelişmeler, gelişmiş ülkelerin iktisadi büyüme ve verimlilik düzeyleri üzerinde doğrudan ve dolaylı yollardan müspet etkiler doğurduğu konusunda birçok ampirik ve teorik içerikli çalışma bulunmaktadır. Enformasyon ve iletişim teknolojileri, bu teknolojileri üreten sektörler için çıktı, kullananlar için ise girdi niteliğindedir. Enformasyon ve iletişim teknolojilerinin en önemli özelliği, verimlilik sürecine yaptıkları pozitif katkının yanı sıra, fiyatlarında gözlenen sürekli ve keskin düşme eğilimidir. Bu çalışmada literatürde yer alan görüşleri analiz etmek yerine yeni ekonomi sektörlerinin iktisadi etkileri açıklanılmaya çalışılacaktır.

Economists have defined the New Economy as 'an economy in which information and communication technologies and related investments drive higher rates of productivity growth'. The term became popular in considering the remarkable economic performance of the USA in the 1990s, and especially the years 1995-2001. New economy concept is one of the basic elements of macro economy from 1990's. The evaluation of new economy according to information and communication sectors influences economic development and productivity level of the developed countries. Information and Communication Technologies (ICT) are both an output from the ICT-producing industries and an input into the ICT-using industries. The defining characteristic of ICT technologies are the fast improvement quality of ICT equipment and the concomitant sharp decline in their quality adjusted prices. This study focuses on the economic effects of new economy instead of analyzing present opinions in the literature.
Economic Effects of New Economy