Hata türleri ve etkileri analizi (HTEA) ve üretim ve hizmet sektörü uygulamaları - Usuğ, Cengiz (My University, 2002)
Bu tez bir istatistikti proses kontrol metodu olan Hata Türleri Ve Etkileri Analizi (HTEA - FMEA ) uygulamalarının hizmet sektöründe de kullanılabileceğini deneysel çalışmalar ile ispatlamayı amaçlamaktadır. İşletmelerde verimliliğin gerçek manada sağlanabilmesi için bilgi yönetimi önemli rol oynamaktadır. Doğru bilginin toplanabilmesi, değerlendirilmesi ve sistemlerin iyiye doğru geliştirmesi ana hedeftir. Her şekilde üretimden, toplam kaliteye doğru yaşanan gelişme aynı zamanda uzmanlaşmış personelin öne çıkışını da beraberinde getirmiştir. HTEA uygulaması kendi konularında uzman, işletmenin farklı departmanlarında veyahut farklı projelerinde görev alan çalışanlarının belirli kurallar dahilinde bir araya gelmesi ile yürütülür. Bu sayede tasarım, proses, bakım yada diğer üretim noktalarında ortaya çıkma ihtimali olan hataları tespit edip öncesinde tedbir almak, verimlilik artışı, yüksek kalite, yüksek müşteri memnuniyeti ve minimum düzeyde maliyet ile işletmelerin karlılığını artırmak âmâcıyla yürütülen bir çalışmadır. Sürekli gelişmeyi amaç edindiği için ara hedefler ile en iyi noktaya ulaşana kadar sürdürülür. Çalışmada öncelikleri standartlaştırılmış tablolardan yararlanarak oluşturulan risk öncelik göstergesi ( RÖG ) belirler. RÖG değeri, tüm aşamalar için belirli bir seviyenin altına düşene kadar uygulama devam eder. Genel kabuller gereği sadece mamul üreten işletmelerde uygulanan bu metot aslında insan emeğinin daha yoğun kullanıldığı hizmet üreten sistemler için standardizasyon gitmede ve yüksek maliyetleri aşağı çekebilmede de çok etkin olarak kullanılabilir. Bu gerçeğin ortaya konulabilmesi için çok sayıda örnek uygulama yapılmıştır. Uygulamaların bir kısmı, plastik enjeksiyon yolu ile seri üretim yapan, otomotiv sektörünün önemli kuruluşlarından FARPLAS AŞ. ‘de, diğer kısmı da perakende gıda marketçiliği konusunda faaliyet gösteren MACROCENTER süper marketlerde gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonunda istatistikti proses kontrol metotlarının ve bunlardan biri olan HTEA uygulamasının tüm üretim noktalarında başarı ile kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.
Keywords: Hizmet Sektörü-Kalite; Üretim