The effect of ideology on media discourse : Palestinian citizens of Israel in Israeli media - Kalem Çetinkaya, Tuğba (My University, 2023)
Bu tez, İsrail'in Filistin vatandaşlarının 2017 ile 2021 yılları arasında İsrail medyasındaki temsilini analiz ediyor. İdeolojinin medya söylemini etkileyip etkilemediği sorgulanıyor ve tez, İsrail gazetelerinde görüldüğü gibi ideolojinin söylemi etkilediğini savunuyor. Teze göre, İsrail'in solcu gazeteleri İsrail'in Filistin vatandaşlarına sağcı gazetelere göre daha olumlu yaklaşıyor. Gazetenin azınlık gruplarını temsilinde ideolojinin yanı sıra farklı dönemlerin de etkili olabileceği savunuluyor. Kriz dönemlerinin, ideolojik arka planı ne olursa olsun Filistinli azınlığı temsil eden İsrail gazetelerinin olumlu havasının azalmasına neden olabildiği öne sürülüyor. Ayrıca çalışmada şu soru için de cevap aranıyor: İsrail vatandaşı Filistinliler İsrail gazetelerinde yanlış tanıtılıyor mu? Toplanan verilerden, İsrail vatandaşı Filistinlilerin İsrail medyasında yanlış tanıtıldığı sonucuna ulaşılıyor. Elde edilen veriler toplanırken ve analiz edilirken içerik analizi yöntemi kullanılıyor. Bu araştırmada dört ana olay ele alınıyor: 2017-El-Aksa Krizi, 2017-Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, 2018 Ulus-Devlet Yasası ve 2021 İsrail Filistin krizi. Tez, bu soru ve tartışmalara bu olayların olduğu dönemler içinde odaklanıyor ve Haaretz ve The Jerusalem Post gazetelerinde yayınlanan haberleri analiz ediyor.

This thesis analyzes the representation of Palestinian citizens of Israel in the Israeli media between 2017 and 2021. It is questioned whether ideology affects media discourse, and the thesis argues that ideology impacts discourse, as seen in Israeli newspapers. According to the thesis, Israeli leftist newspapers have a more positive approach toward Israel's Palestinian citizens than rightist ones. Besides ideology, it is also claimed that different periods can be effective in the newspaper's presentation of minority groups. It is argued that crisis periods can cause a decrease in the positive tone of Israeli newspapers while representing the Palestinian minority regardless of their ideological background. Also, this question has been searched in the study: are Palestinian citizens of Israel misrepresented in the Israeli newspapers? It has been found from collected data that Palestinian citizens of Israel are misrepresented in the Israeli media. The content analysis method has been used while collecting and analyzing the collected data. Four main events have been considered in this research: the 2017-Al-Aqsa Crisis, the 2017-Trump's Recognition of Jerusalem as the capital city of Israel, the 2018 Nation-State Law, and the 2021 Israeli Palestinian crisis. The thesis focuses on these questions and arguments within these events' periods and analyzes news published in Haaretz and The Jerusalem Post newspapers.
İdeolojinin medya söylemine etkisi : İsrail medyasında İsrail vatandaşı Filistinliler
Keywords: Arab-Israeli conflict; Arap-İsrail çatışması; Azınlıkların temsili; Citizenship; Ethnic relations; Etki; Etnik ilişkiler; Filistinli Araplar; Government policy; Hükümet politikası; Ideology; Influence; Israel; Israeli media; İdeology; ideoloji; İdeoloji; İsrail; İsrail medyası; İsrail vatandaşı Filistinliler media; Kitle iletişim araçları; Mass media; Medya; Palestinian Arabs; Palestinian citizens of Israel; Politics and government; representation of minorities; Siyaset ve yönetim; Vatandaşlık