Topkapı Sarayı Kütüphanesi Revan №:1972’de Kayıtlı mecmū¤a-i eş¤ār (Vr. 240b-280a) - Aşkan, Melek (My University, 2015)
Bu çalışma, “Topkapı Sarayı Kütüphanesi Revan 1972” numarada kayıtlı olan antoloji niteliğindeki şiir mecmuasının 240b-280a varaklarının transkripsiyonlu metninden ve bu metnin incelemesinden oluşmaktadır. Tamamı 405 varak olan mecmuanın hazırlanan bu kısmında toplam 438 şiir bulunmaktadır. İstinsah tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte ağırlıklı olarak 16. yüzyıla ait şiirler yer almaktadır. En fazla şiiri olan iki şair ise Necâtî Bey ve Hayretî’dir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde mecmua hakkında genel bilgi, ikinci kısımda mecmuadaki şairler, şiirlerin vezinleri ve mecmuadaki problemler üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise eserin transkripsiyonlu metni ortaya konulmuştur.

This study is composed Topkapı Palace’s Library Revan 1972” number stored in the nature of an anthology of poetry magazines 240b-280a consists of examining the transcribed text and the text pages transcriptional analysis of the content of this section. In this prepared part of the magazine which is 405 sheets in total, there are 438 poems. There are mainly the poems of the poets from the 16th century in the magazine which does not bear any certain information about the date of compilation. The first two of the poets and poetry maximum Necâtî Bey and Hayretî. The study has three parts: General information about magazine in the first part, in the second part poets in the magazine, scansions of poems and problems is discoursed in the magazine. In the last part, criticized text of the work is presented.
Keywords: 16. yy; Antolojiler; Şiir; Tarih; Türk Edebiyatı