The role of happiness in the relationship between cultural fit and organizational citizenship behavior - Yılmaz, Duygu (My University, 2013)
Bu araştırmanın amacı, örgütsel vatandaşlık davranışı ve kültürel uyum arasındaki ilişkide mutluluğun rolünü incelemektir. Bağımsız değişken olan kültürel uyum kavramı ile bağımlı değişken olan örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkide mutluluğun ara değişken rolü olduğu ön görülmüştür. Kültürel uyum ve örgütsel vatandaşlık davranışı yazında pek çok kez incelenmiştir. Ancak, kültürel uyum ve örgütsel vatandaşlık davranışının ilişkisini vurgulayan araştırma yazında bulunmamaktadır. Bu noktada, araştırmamız özgün bir nitelik taşımaktadır. Kültürel uyum, bireyin kültürü ve örgütün kültürü arasındaki benzerlik derecesi olarak ele alınmaktadır. Ayrıca, çalışmamızda kültürün sadece “bireycilik/ toplulukçuluk” boyutu üzerinde durulmuştur. Bu nedenle, kültürel uyum kavramı bireyci kültür ve toplulukçu kültür olarak ikiye ayrılmıştır. Mutluluk kavramı da “kurumdan duyulan mutluluk” ve “genel mutluluk” olmak üzere iki boyuta ayrılmıştır. Araştırmamızın örneklem grubunu farklı sektörlere ait çeşitli firma çalışanları oluşturmaktadır. 258 kişiye uyguladığımız araştırma ölçeğinin analizleri için SPSS 13.0 istatistik kullanılmıştır. Uygulanan regresyon analizleri sonucunda kültürel uyum ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkide genel mutluluğun ara değişken rolü kısmen desteklenmiş, kültürel uyum ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkide kurum mutluluğunun ara değişken rolü ise desteklenmiştir. reycilik, toplulukçuluk, kültür, örgüt kültürü, kültürel uyum, örgütsel vatandaşlık davranışı, mutluluk, kurumsal mutluluk, yaşam mutluluğu.

The main purpose of our research is to observe the role of happiness in the relationship between cultural fit and the organizational citizenship behavior. We predict that happiness has a mediator role in the relationship between the independent variable “cultural fit” and dependent variable “organizational citizenship behavior”. In literature, culture fit and the organizational citizenship behavior has been researched concepts in many times. However, there is no research which emphasizes the relationship between cultural fit and the organizational citizenship behavior. At this point, our research has originality. Culture fit was approached as the degree of similarity between the personal culture and the organizational culture. In addition, we have emphasized only the dimension of “individualism/ collectivism” of culture in our research. Because of this reason, the concept of culture fit divided into two dimensions: individualist culture and collectivist culture. Happiness was also divided into two dimensions as happiness at work and general happiness. The group of participants in this reseach is employees from different companies that belong to different sectors. Research scale was answered by 258 participants and SPSS 13.0 statistical package is used to test hypotheses and research questions. According to results of regression analysis, the mediating variable role of general happiness is partially supported in the relationship between cultural fit and organizational citizenship behavior. The mediating variable role of happiness at work is supported in the relationship between cultural fit and organizational citizenship behavior. Key words: Individualism, collectivism, culture, organizational culture, cultural fit, organizational citizenship behavior, happiness, happiness at work, life satisfaction.
Keywords: Örgüsel Davranış; Örgütsel Vatandaşlık