Concurrent engineering methodology for SMEs and an application - Üçler, Çağlar (My University, 2009)
KOBİLER İÇİN EŞZAMANLI MÜHENDİSLİK METODOLOJİSİ VE BİR UYGULAMA Bilişim Teknolojilerine dayalı haberleşme imkânları ve teknolojik gelişimler neticesinde tüketim alışkanlıklarına şekil veren yeni bir kültürün oluştuğunu gözlemleyebilmek mümkün olmaktadır. Kaliteli üretim ve tüketim mallarındaki dayanıklılık bir endüstri standardı olmaya başladığından dolayı, günümüzün rekabetçi piyasasında başarılı olmanın ölçütleri, orijinal fikirler ve uygun tasarımlara sahip olmak ile ürünlerin piyasaya sürülme zamanı olarak değerlendirilebilir. Günümüzde pazardaki geniş bir tüketici kesiminin sürekli son model ürünleri kullanma arzusu içinde olduğu gözlemlenebilir. Sonuç olarak başarılı olmak isteyen firmaların hızla talep baskısına cevap vererek yeni ürünler geliştirmesi gerekmektedir. Firmalar oluşan bu zaman baskısını yenebilmek için ilk etapta üretim teknolojilerindeki gelişmeleri uyarlamış olsalar da, bu sayede elde edilen hızlı üretim sürelerinin piyasaya arz süresinin kısalmadığı gözlemlenmiştir. Bu sebepten dolayı bilgi teknolojilerinin de kullanılması ile aynı anda farklı işlerin bir arada yapılabilmesine imkân veren eşzamanlı mühendislik kavramı ortaya çıkarılmış ve geliştirilmiştir. Eşzamanlı mühendisliğin bugüne kadar havacılık ve uzay teknolojileri ile otomotiv ve beyaz eşya sektörlerindeki ana sanayide uygulandığı gözlemlenebilmektedir. Ancak ana sanayinin, çeşitli işlerini alt yüklenicilere kaydırma eğilimi de giderek kuvvetlenmektedir. Buna rağmen gelişmekte olan ekonomilerin çok önemli itici güçlerinden birisi olan KOBİ’ler için de uygun olabilecek eşzamanlı mühendislik modellerinin oluşturulması amacı ile çok az çalışma gerçekleştirilmiştir. Dolayısı ile çoğunluğu KOBI olan alt yüklenicilerin de üretim zamanları ve piyasaya arz hızı açısından kendilerini geliştirmeleri ve eşzamanlı mühendisliği uygulamaları gerekmektedir. Bu çalışma öncelikle eşzamanlı mühendisliğin şu anki durumunun değerlendirilmesini ve akabinde uygun bir model geliştirilmesi ile Türkiye’deki KOBİ’lere uygulanmasının analizini içermektedir. Ayrıca üretim odaklı bir KOBI üzerinde uygulamalı olarak araştırılma çalışmaları başarıyla tamamlanarak, modelin geçerliliği ve uygulanabilirliği gösterilmiştir.

Concurrent Engineering Methodology for SMEs and an Application The recent developments in different fields of technology and in information sharing using information technologies have formed a new culture in terms of consume habits. Since quality and durability are becoming an industry standard, the differentiator for success are the originality of the ideas in combination with appropriate design and the time-to-market. In this context there is a high pressure of the demand on new product lines as never been before. Consequently there is a wide segment of consumers willing to have the newest products. As a result companies need to develop new products as fast as possible in order to be successful. In order to manage this time pressure, companies first have adopted new methodologies in production technologies; however the speed gain in production did not shorten the time-to-market. Therefore the concept of Concurrent Engineering has been developed, which enables simultaneous accomplishment of different tasks with the support of information technologies. Concurrent Engineering has been widely used in original equipment manufacturers in aerospace, automotive or white good industries. Nevertheless the trend is that original equipment manufacturers are outsourcing more tasks to their suppliers. However there are very limited concurrent engineering practices for the SMEs, which are one of the major driving forces of the economy. Thus the suppliers, which are mostly SMEs, have to develop themselves with respect to production time and time-to-market. As a result it is inevitable that such companies have to understand and adopt concurrent engineering. In the first line this work consists of the research of current practices of concurrent engineering and the development of a model for Turkish SMEs and the analysis of its application. After that the research on a case study in a production oriented SME is carried out successfully, proving the validity and the feasibility of the concurrent engineering model for SMEs.
Keywords: Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ); Mühendislik Yönetimi