E-devlet modelinde sosyal güvenlik uygulamaları - Altun, Ramazan Serhat (My University, 2010)
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki yaşanan hızlı değişim ve gelişim, ülkelerin yönetim anlayışlarını ve ekonomik, sosyal ve kültürel hayatı da etkilemektedir. Bu çok yönlü değişim ile birlikte, çağdaş yönetim anlayışları çerçevesinde bilginin önemi de artmıştır. Bu açıdan, bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde kamu hizmetlerinin, vatandaşlar ve is dünyasının ihtiyaç ve beklentilerine uygun olarak, bilgi ve iletişim teknolojilerinin de yardımıyla etkin, hızlı, kaliteli, sürekli, güvenilir, şeffaf ve bütünleşik şekilde sunumu önem arz etmektedir. Ancak, bu dönüşüm sürecinin bir unsuru olan E-devlet olgusu, sadece hizmetlerin elektronik kanallara taşınması anlamına gelmemekte; bunun yanı sıra verimli iş süreçlerine, kurumlar arası işbirliği yeteneğine ve ortak vizyona sahip, bilgiye dayalı kamu yönetimi anlayışını ifade etmektedir. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak, ülkemizde de devletin vatandaşlarına daha kaliteli ve süratli hizmet vermesi ve günün gereksinimlerine uygun sistemleri oluşturması, çağdaş uygarlık seviyesine giden yolda atılması gereken en önemli adımlardan biri olarak karsımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda E-Devlet E-Devlet projesi, çağımızın sunduğu bütün teknolojik, elektronik ve telekomünikasyon imkanları kullanılarak, devletin vermesi gereken kamu hizmetlerini daha hızlı ve verimli bir şekilde sunması ve vatandaşın devlete karşı yükümlülüklerini daha kolay ve hızlı yerine getirebilmesi amacını taşır

The rapid growth and development in knowledges and technologies effect not only administratives of countries and their economies but also their social and cultural lifes. By mentioned deep changes, comtemporary administratives make knowledges more importatnt. In the process of being society of knowledge, public services have to be in consistence with citizens and also the needs and expectations of business world by utilizing knowledge and communication technologies via effective, fast, in high quality, permanent ways. E-government is an element of this transform. Thus, e-government process is the meaning of not only a carriage of services but also efficient business process but also cooperation among public bodies and public administratives relied on knowledges. The accordance with developments in the World, Turkey must submit public services to its citizens in much faster and more quality ways. Public services should meet the current high standards. These mentioned steps are compulsary on the way to comtemporary civilization. In this scope e-government project’s aim is to serve to citizens by using all contemporary technologic changes and by using all electronic and telecomunication facilities. If the state gives its obligations to its citizens in more efficient and faster mean., citizen should also give back its obligations in much easier and faster mean.
Keywords: E-Devlet; Sosyal Güvenlik