Türkiye’de Ankara Keçisi (capra hircus ancryrensis) yetiştiriciliğinin dünü bugünü ve yarını - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Yıllarca Anadolu ile özdeşleşen ve Ankara (Tiftik) keçisi yetiştiriciliği denildiğinde ilk akla gelen Ankara ve yakın çevresi günümüzde ne yazık ki bu üstünlüğünü büyük ölçüde yitirmiştir. Coğrafi şartlar açısından Ankara keçisi yetiştiriciliği adına optimum koşullara sahip Türkiye’de bugün pek çok ilde tamamiyle bazı illerde de ciddi boyutlarda ziraat hayatından silinmiştir. Bu kayboluşta temel faktör ise yanlış devlet politikaları olmuştur. Oysa ki pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ve binlerce yıldır iskan edilen Anadolu’da köklü bir keçicilik kültürü bulunmaktadır. Her ne kadar bugün İç Anadolu’dakine benzer coğrafi koşullara sahip yerlerde yetiştirilse de elde edilen tiftiğin, Türkiye’deki tiftik ile karşılaştırıldığında çok daha düşük kalitede olduğu gözlenmektedir. Bu çalışmada, orman düşmanı olarak topluma lanse ettirilen, yanlış politikalar sonucunda adeta yitirilme noktasına gelinen ve coğrafi çevreyle sıkı sıkıya ilişkili Ankara keçisi yetiştiriciliğinin geçmişten günümüze Türkiye’deki durumu ele alınmıştır.

Ankara and its neighbourhood, which have been identified with Anatolia and which are the first things that come to mind when we mention Angora goat (Mohair) breeding, have lost their significance as an Angora goat breeding region recently. Although Turkey has the optimum geographical conditions for Angora goat breeding, it has disappeared from agricultural life to a certain extent in many provinces and it completely disappeared in some provinces. The reason for this disappearance is the wrong government policy. Anatolia has hosted a lot of civilisations and has been populated for thousands of years and there is a rooted goat breeding culture. Although there are regions with similar conditions to the ones in Central Anatolia, the mohair obtained there seems to have much lower quality compared to angora in Turkey. Ankara goat has been represented as an enemy of the forests. As a result of wrong government policies, its breeding has come to an extinction point. Within that context, the condition of Angora goat breeding in Turkey from past to present is discussed in this study.
The past the present and the future of ankara goat (capra hircus ancryrensis) breedıng ın Turkey
Keywords: Coğrafya