Olumsuz test ifadelerininiç tutarlılığave faktör yapısına etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu araştırma karma ifadeli ölçeklerin sebep olduğu sistematik ölçüm hatalarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Meyer, Allen ve Smithin örgüte bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçeğin hem karma ifadeli (olumlu ve olumsuz ifadelerden oluşan) orijinal sürümühem de olumsuz ifadelerin olumluya dönüştürüldüğü diğer bir sürümü, İstanbulda hizmet sektöründe çalışanlardan oluşan; yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi ve çalışma süresi gibi özellikleri bakımından birbirine denk iki örneklem üzerinde test edilmiştir. Elde edilen veriler olumsuz ifadelerin sistematik ölçüm hatalarına sebep olduğuna dair bulgularlaörtüşmüştür. Olumsuz ifadelerin ifade-toplam korelasyonları oldukça düşük çıkmıştır. Olumsuz ifadeler olumlu forma dönüştürüldüğünde ifade-toplam korelasyonları önemli ölçüde yükselmiştir. Ayrıca, karma ifadeli ölçeğe uygulanan faktör analizinde olumsuz ifadelerinait oldukları kavramdan koparak kendi aralarında ayrı bir faktör oluşturdukları gözlenmiştir. Oysa olumsuz ifadeler olumluya dönüştürüldüğünde faktör analizi kavramın öngörülen çok boyutlu yapısını desteklemiştir.

The aim of this research is to investigate the systematic measurement errors caused by scales consisting negatively phrased items. Meyer, Allen and Smith s organizational commitment scale is used in order to investigate this issue. The original version of this scale (consisting of both positively and negatively phrased items) and another version in which the negatively phrased items are transformed into positive phrasing, are tested on two samples that are equal to each other in terms of gender, age and education level. Samples are formed of participants working in service sector. Findings are in parallel with previous findings suggesting that negatively phrased items cause systematic measurement errors. Item-total correlation of the negatively phrased items are found to be very low. The item-total correlation of those negatively phrased items increased when they were transformed into positive phrasing. Factor analysis of the scale which consists of negatively phrased items show that those items form a seperate factor apart from the original factor. Whereas, when the negatively phrased items are transformed into positive phrasing, the original factor structure of the scale is supported.
Effects of negatively phrased test items on internal consistency and factor structure