Tüketici satın alma tutumunda yeniliğin ve öğrenmenin etkisi : teknolojik ürünlerin satın alınması üzerine bir uygulama - Bayır, Ceyda (My University, 2019)
Günümüzde, teknolojinin ilerlemesi ile birlikte ortaya birçok yenilik ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte teknoloji gelişimini devam ettirmekte ve gelişmektedir. Bu gelişimi takip etmek bireylerin hayatında önemli bir konu olabileceği gibi bazı bireyler teknolojinin getirdiklerini kabul etmeyebilir veya diğerlerinin aksine yakından takip etmeyebilir. Her bireyin tüketici olması göz önünde bulundurulduğunda teknolojik ürünlere karşı tüketici tutumları da teknolojiye verilen tepkiler ile benzerlik göstermektedir. Her tüketicinin teknolojik ürün satın alma hususunda ki tutumu farklıdır. Bu farklılaşmanın birçok nedeni bulunmakla birlikte, tüketici davranışının bilimciler tarafından da açıklanan şekli ile karmaşık olması bu farklılıkların temel nedenidir.Teknolojik ürünlerin satın alma tutumu incelendiğinde tüketici davranışı etkileyen yenilik ve öğrenme unsurlarının incelenmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise teknolojik ürünlerin birçoğunun yenilik olarak adlandırılması ve bu yeniliklerin benimsenmesi ve yayılmasında öğrenmenin önemli rol oynamasıdır. Bir diğer deyişle yeniliğin ve öğrenmenin tüketici davranışlarını nasıl etkilediğini anlayabilmek tüketicilerin teknolojik ürünler hususunda ki tutumunu anlamamıza yardımcı olacaktır.Çalışmada, tüketici davranışını ve yenilik ile öğrenmenin tüketici davranışına etkisini anlayabilmek için gerekli olan kavramların tanımlanması öncelikli sıradadır. Çalışmanın devam eden kısmında tüketici davranışı, bu davranışı etkileyecek faktörler, satın alma süreci, tüketici açısından yenilik ve öğrenme detaylı olarak incelenecektir. Son bölümde ise anket çalışmasında elde edilen veriler analiz edilerek teknolojik ürünlerin satın alınmasında tüketici davranışları incelenmeye çalışılmıştır.

Nowadays, with the advancement of technology, many innovations have emerged. However, the technology continues to develop and develop. Following this development may be an important issue in the life of humans or some people may not accept what technology brings or they may not follow it closely. Considering that every person is a consumer, consumer behaviors to technological products are similar to the responses to technology. Each consumer's attitude to purchasing technological products is different. Although there are many reasons for this differentiation, the complexity of consumer behavior as described by scientists is the main reason for these differences.When the purchasing behavior of technological products is analyzed, it is necessary to examine the innovation and learning factors affecting consumer behavior. This is because most of the technological products are called innovation and learning plays a significant role in the diffusion and adoption of these innovations. In other words, understanding how innovation and learning affect consumer behavior will help us understand consumers' behavior to technological products.In this study, the definition of consumer behavior and the concepts necessary for understanding the effect of innovation and learning on consumer behavior are explained. In the following section of the study, consumer behavior, factors affecting this behavior, purchasing process, innovation and learning in terms of consumer will be examined in detail. In the last part of study, the data obtained in the survey study was analyzed and the consumer behaviors were investigated in the purchase of technological products.
Keywords: Consumers; INNOVATION; Öğrenme; Purchasing; Satın alma; TECHNOLOGICAL PRODUCTS; Teknolojik Ürün LEARNING; Tüketiciler; Yenilikçilik