Güreş sporcularında ayak ve ayak bileği kaslarına uygulanan aletli yumuşak doku mobilizasyon (IASTM) tekniğinin kas, tendon mekanikleri ve ayak basınç dağılımına etkisi - Gazi, Özge (My University, 2020)
Güreş Sporcularında Ayak ve Ayak Bileği Kaslarına Uygulanan Aletli Yumuşak Doku Mobilizasyon (IASTM) Tekniğinin Kas, Tendon Mekanikleri ve Ayak Basınç Dağılımına Etkisi Öğrencinin Adı: Özge GAZİ Danışmanın Adı: Doç. Dr. Selda UZUN Beden Eğitimi ve Spor A.B.D. Amaç: Bu çalışma, genç güreşçilerde tek (1) ve 10 seanslık aletli yumuşak doku mobilizasyon (IASTM) tekniği uygulaması sonrasında, eklem hareket açıklığı (EHA), ayak bileği kaslarının ve tendonlarının pasif mekanik özellikleri ve statik ayak basınç dağılımına etkilerini araştırmak için planlanmıştır. Gereç ve yöntem: Araştırmaya, 14-17 yaşları arasında en az 2 yıldır lisanslı olan 25 güreş sporcusu dâhil edilmiştir. Sporcuların sol alt ekstremiteleri IASTM uygulama grubu, sağ alt ekstremiteleri ise kontrol grubu olarak seçilmiştir. Sol ayak bileği kasları, tendonları ve plantar fasyaya yapılan her bir IASTM uygulaması 15’er dakika süre ile haftada 3 gün ve toplam 10 seans olarak uygulanmıştır. Sırasıyla pasif mekanik özellikler (tonus, sertlik ve elastisite), aktif EHA derecesi (dorsi-plantar fleksiyon), çift ayak statik denge sırasında ayak basınç dağılımı değerlendirmeleri ve yük altında ayak bileği mobilite testi yapılmıştır. Ölçümler, uygulama öncesi, tek ve 10 seans uygulama sonrası olmak üzere toplam 3 kez yapılmıştır. Ayak plantar basınç dağılımı analizleri için TekScan yazılım ayak plantar yüzeyi 3 bölgeye ayrılarak (ön, orta ve arka ayak) zirve ve ortalama basınç değerleri hesaplanmıştır. Bulgular: Tek ve 10 seans IASTM uygulaması sonrasında güreşçilerde, dorsi-plantar fleksiyon EHA’yı ve yük altında ayak bileği mobilitesini anlamlı düzeyde arttırdığı bulunmuştur (p<0,01). Tek seans uygulama sonrası, gastrocnemius medialis (GM) ve gastrocnemius lateralis (GL) kaslarının tonus ve sertliği azalırken, GM kasının elastisitesi anlamlı düzeyde artmıştır (p<0,01). Tek seans uygulama sonrasında tendonların pasif mekanik özelliklerinde anlamlı düzeyde bir değişiklik bulunmamıştır (p>0,05). 10 seans uygulama sonrasında ise sol GM kası, sol plantar fasyanın tonus ve sertliği, sol aşil tendonun tonusu ve sol tibialis anterior (TA) tendonunun sertliği anlamlı düzeyde artmıştır (p<0,01). Ayrıca, 10 seans sonrasında sağ GL, sol TA tendonu, sağ ve sol GM ve TA kaslarının elastisitesinin anlamlı düzeyde arttığı bulunmuştur (p<0,05). Tek seans uygulama ile ayak basınç dağılımında anlamlı düzeyde bir değişiklik bulunmamıştır. 10 seans sonrasında ise bilateral arka ayakların zirve ve ortalama basınçları ile sol ayağın toplam zirve ve ortalama basınçları anlamlı düzeyde azalmıştır (p<0,05). Sonuçlar: Tek seans IASTM uygulaması, ayak bileği mobilitesi ve esnekliğini arttırıken, kas tonusu ve sertliğini azaltan bir yöntem olarak güreşçilerin antrenman programlarına dahil edilebilir. 10 seanslık IASTM uygulaması sonrası, bazı ayak bileği kas ve tendonlarının elastisitesinde artış ile birlikte görülen ayak bileği kas ve tendonlarındaki tonus ve sertlik artışı, güreşçilerin devam eden antrenman programlarının etkisi ile oluşan kuvvet gelişimine bağlanabilir. Denge ve plantar basınç dağılımı değişikliği için tek seanslık uygulamalar yeterli olmayabilir. Anahtar Sözcükler: Sporcu, IASTM, ayak bileği, esneklik, sertlik.

The Effects of Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization (IASTM) Technique on Mechanical Properties of Foot and Ankle Muscles, and Foot Pressure Distribution in Wrestlers Student’s Name: Özge GAZİ Name of Supervisor: Doç. Dr. Selda UZUN Department: Department of Physical Education and Sport Objective : This study was planned to research the effects of instrument-assisted soft tissue mobilization (IASTM) technique on joint range of motion (ROM), passive mechanical properties of ankle muscles and tendons, and the static foot pressure distribution after a single and 10 sessions in young wrestlers. Material and Method: 25 wrestlers between the ages of 14-17 who have been licensed for at least 2 years were included in the study. Athletes’ left lower extremities were selected for the IASTM application as the intervention group, and the right side was selected as the control group. Each IASTM session was applied for 15 minutes, 3 days a week, for a total of 10 sessions on the left ankle muscles, tendons and plantar fascia. Passive mechanical properties (tonus, stiffness and elasticity), active ROM (dorsi-plantar flexion), foot pressure distribution during bipedal static balance and weight bearing lunge tests were performed, respectively. Measurements were made a total of 3 times; before the sessions, after the first session and at the end of 10 sessions. The peak and mean values were calculated for foot plantar pressure distribution with the TekScan software by dividing the plantar surface of the foot into 3 regions (fore, mid and rear). Results: It was found that the dorsi-plantar flexion ROM and weight bearing lunge test values were significantly increased in wrestlers after the first and tenth sessions of IASTM application (p<0,01). After the first session, the tonus and stiffness of the gastrocnemius medialis (GM) and gastrocnemius lateralis (GL) muscles decreased, while the elasticity of the GM muscle increased significantly (p<0,01). No significant change was observed in the passive mechanical properties of the tendons (p>0,05). After 10 sessions, tonus and stiffness of the left GM muscle and left plantar fascia; tonus of the left Achilles tendon and stiffness of the left tibialis anterior (TA) tendon increased significantly (p<0,01). In addition, the elasticity of the right GL, left TA tendon, right and left GM and TA muscles increased significantly after 10 sessions (p<0,05). There was no significant change in foot pressure distribution after a single session. The peak and mean pressures on both rear feet; and total peak and mean pressures on the left foot decreased significantly after 10 sessions (p<0,05). Conclusion: A single session of IASTM application can be included in the training programs of wrestlers as a method to decrease muscle tone and stiffness while increasing ankle mobility and flexibility. After 10 sessions of IASTM application, the increase in elasticity of some ankle muscles and tendons that was observed also with the increase in tone and stiffness, can be attributed to the strength development caused by the ongoing training programs of the wrestlers. Single session of IASTM may not be sufficient for any change in balance and plantar pressure distribution. wrestler, IASTM, ankle, flexibility, stiffness.
Keywords: ankle; ayak bileği; esneklik; flexibility; IASTM; Öğrenim ve öğretim; sertlik; Spor; Sporcu; Sports; stiffness; Study and teaching; wrestler