Tip 1 Diyabet Yönetimi: Bir Hemşirelik Modeli Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Dünyada sıklığı artan ve görülme yaşı gittikçe azalan Tip 1 diyabet, iyi yönetildiğinde çocuk ve ergenlerin kaliteli bir yaşam sürdürmelerine engel oluşturmamaktadır. Bunun gerçekleşmesinde diyabet eğitimini sağlayan hemşirelere büyük sorumluluklar düşmektedir. Ülkemizde diyabet eğitim hemşireleri tarafından diyabet merkezlerinde eğitimler verilmesine karşın bu eğitimlerin veriliş biçimleri bir standarda oturtulmamıştır. Hemşirelik uygulamalarının sistematize edilmesinde ve hemşirelik araştırmalarına yön vermede kullanılan kuram ve modeller, bakıma yansıtıldığında çözüm getirici yaklaşım sağlayarak hemşirelik bakımı- nın kalitesini artırırlar. Hemşirelik bakımında verilen eğitimlerin standartlaştırılması bakımın kalitesini ve profesyonelliği artırır. Bu makalede, Sağlığı Geliştirme Modeli ile Tam Öğrenme Kuramı kullanılarak Tip 1 diyabetli çocuk/ergenler için diyabet eğitiminin standartlaştırılmasına yönelik bir örnek verilmiştir. Bu örneğin farklı kronik hastalıkların yönetimine de uyarlanabilir nitelikte olduğu düşünülmektedir.

An increase in the incidence of Type 1 diabetes in the world and a decrease in the age of onset does not mean a lower quality of life for diabetic adolescents and children when well-managed. Nurses providing diabetes education have important responsibilities in realizing this. Although there are education programs in diabetes centers by specialist nurses in Turkey, no standardized education has been established. The quality of nursing care increases by providing solutionfocused approaches when theories and models are implemented to systematize nursing practices and give direction to nursing research. Standardizing education in nursing care improves the quality of care and professionalism. In this article, an example is given in order to illustrate the diabetes education standards for adolescents/children with Type 1 diabetes by using Type 1 Diabetes Management Model based on the Health Promotion Model and Mastery Learning Theory. It is believed that this example may be adapted for the management of different chronic diseases.
Type 1 Diabetes Management: Example of a Nursing Model
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Hemşirelik