Vasıtı’nin “Gazavat-ı Murad Paşa” adlı eserinin incelenmesi - Çelik, Göknur (My University, 2006)
Bu çalışmada, Süleymaniye Kütüphanesi Esad Efendi Kısmı, 2236 numarada kayıtlı olan, Vasıti’nin “Gazavât-ı Murad Paşa” adlı yazma eseri incelenmiştir. Eserde nakledilen konular, devrin diğer kaynaklarıyla paralel bir biçimde ve mümkün mertebe mukayeseli olarak ele alınmıştır. Son bölümde ise metnin transkripsiyonu verilmiştir. Çalışmamıza konu olan yazmada, XVII. Yüzyıl Osmanlı siyasi tarihi ile Anadolu’nun sosyal ve iktisadi tarihi açısından son derece önemli olan Celali İsyanları ve sonuçları ile Kuyucu Murat Paşa tarafından söz konusu isyanların bastırılma süreci hakkında önemli bilgiler yer almaktadır.

İn this study, we tried to examine the manuscript of the Vasıti, Gazavat-ı Murat Pahsa, which is registered in Süleymaniye Library, Esad Efendi section, nr. 2236. Subjects which is given in the manuscript, studied parallelly and comparatively with the other sources of the period as much as possible. And also the transcription of the manuscript is given in the last chapter. The manuscript of Vasıti, Gazavat-ı Murat Pahsa, also contains, very precious information about Celali Revolts and its results which is very important about XVII.th Century Ottoman political history also social and economical history of Anatolia and supression of these revolts by Kuyucu Murad Pahsa.
Keywords: İslam Tarihi