İlköğretimde müzik dersine girecek öğretmen adaylarının bilgisayar destekli müzik öğretimi hakkındaki görüşleri ile problem çözme becerilerini algılayışları arasındaki ilişki - Arıcı, İsmet (My University, 2002)
İlköğretimde Müzik Dersine Girecek Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Destekli Müzik Öğretimi Hakkındaki Görüşleri İle Problem Çözme Becerilerini Algılayışları Arasındaki İlişki konulu bu araştırmada şu soruların cevapları aranmıştır: 1. Öğretmen adaylarının bilgisayar destekli müzik eğitimine yönelik görüşleri nedir ve bu görüşler kişisel özelliklere göre farklılaşmakta mıdır? 2. Öğretmen adaylarının problem çözme becerilerini algılayışları kişisel özelliklerine göre farklılaşmakta mıdır? 3. Öğretmen adaylarının bilgisayar destekli müzik eğitimine yönelik görüşleri ile problem çözme becerilerini algılayışları arasında ilişki var mıdır? Tarama modeline uygun olarak düzenlenen araştırmanın evrenini 2001-2002 öğretim yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği zel Sanatlar Bölümü Müzik Eğitimi rencilerinin tümü; örneklemi ise bu evrenden random olarak seçilen 278 kişi oluşturmaktadır. Veri toplamak amacıyla iki araç kullanılmıştır: 1. Bilgisayar Destekli Müzik Eğitimi Anketi 2. Problem Çözme Envanteri Verilerin istatistiksel analizleri ile ilgili olarak frekans ve yüzde hesaplamaları, t-testi ve varyans analizi hesaplamaları, Pearson Çarpım Momentler Katsayısı teknikleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir: - Öğretmen adayları, BDMÖ (Bilgisayar destekli müzik öğretimi) konusunda yeterince bilgi ve beceri sahibi olmadıklarını ancak müzik derslerinde bilgisayardan yararlanılması gerektiğini ve bilgisayarın müzik derslerinin verimliliğini artıracağını düşünmektedirler. - Öğretmen adaylarının BDMÖ ye yönelik görüşleri genelde bölüm/ anabilim dalına göre sınıf öğretmeni adayları lehine farklılaşmaktadır. Ayrıca, cinsiyete ve sınıfa göre de farklılaşma görülmektedir. - Öğretmen adaylarının BDMÖ ye yönelik görüşleri, öğretmenlik mesleğini isteyerek seçip seçmemeye göre büyük ölçüde farklılaşmamaktadır. - Öğretmen adaylarının BDMÖ ye yönelik görüşleri ile bilgisayar kullanma deneyimleri arasında pozitif ilişki vardır. - Öğretmen adaylarının PÇBA (problem çözme becerilerini algılayışları), bölüm/ anabilim dalına göre sınıf öğretmeni adaylarının lehine farklılaşırken, cinsiyete göre ve sınıfa göre farklılaşmamaktadır. - Öğretmen adaylarının PÇBA ile BDMÖ ye yönelik görüşlerinin çoğu arasında pozitif ilişkiler belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular dikkate alınarak gerekli görülen öneriler belirtilmiştir. In this research the relationship between the CAME (Computer assisted music education) and the perceptions upon the PSS (Problem solving skills) of the student teachers who will teach music in the primary education is examined. and the answers of the following questions are sought; 1. What are the perceptious of the student teachers upon the CAME and also do these perceptious and tendencies differ from each other according to the personal characteristics of the teachers? 2. Are the perceptions of PSS of the student teachers differentiate according to the personal attidutes of the student teachers? 3. Is there any relationship between the perceptious upon the CAME and the perceptionons upon the PSS of the student teachers? All of the students who are attending in the department of elementary teacher training within the Faculty of Atatürk Education and in the Department of Music Education within in the Faculty of Fine Arts of the Marmara University in the 2001-2002 school year are determined as the universe of the research which is conducted according to the Survey model; and 278 students of this universe are selected randomly are assumed as the sample of this survey. In order to collect data, two scales were used; which are 1. The questionnare upon the computer assisted music education, 2. Problem solving Inventory. The following statistical techniques were used to analyze the data; The Frequency and percentage accounts, The t-test and variance analysis, The Pearson moments coefficient. The findings of the survey can be summarized as the following conclusious; - The student teachers believe that they do not have efficient knowledge and skill about the computer - assisted education and CAME, but they viewed that it is a necessary act to benefit from the computer in the musical classes. - The tendencies of the student teachers upon the the CAME are generally differing from each other according to the differences in the faculty-departments, genders, grades. - There is a positive relationship between the perceptions obout the CAME of the student teachers and their computer literacy level. -While the perception of the student teachers upon the PSS are differentiating in favour of the student elemantary teachers according to the department faculty scale, any change upon this is not observed according to the measurements upon the gender and the grade - Positive relationship are observed between the perceptions of the student teachers upon their PSS and their views upon the CAM. On the other hand, no meaningful relationship between the perceptions of their problem solving skills getting adequate education about computer-assisted music preparing materials to be used in the music classes; the ability to use these materials in teaching music were found..
Keywords: Müzik Eğitimi