Ekonomik Katma Değer (EVA) - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Günümüzde artan rekabet koşullan nedeniyle maliyet odaklı yönetim anlayışının önem kazanması ile değer tabanlı performans ölçüm yöntemleri ortaya çıkmıştır. Değer tabanlı performans ölçüm yöntemlerini, faaliyet karı, satış karlılığı gibi geleneksel performans ölçüm yöntemlerinden ayıran temel nokta, sermaye maliyetinin de dikkate alınmasıdır. Değer tabanlı maliyet ölçüm yöntemleri arasında en yaygın olanı, Ekonomik Katma Değer (EVA)'dir. Ekonomik Katma Değer, bir işletmenin yarattığı ya da kaybettiği değerin dönemsel olarak bir yıllık tutarını ifade etmektedir. En basit şekliyle EVA, vergi sonrası faaliyet karı ile toplam sermaye maliyeti arasındaki olumlu ya da olumsuz farktır. Olumlu fark şirketin varlığına değer eklerken, olumsuz fark varlıkların azalmasını ifade etmektedir.

As the cost based management became important due to the competitive market , value based measures gained popularity. Focusing on the cost of capital is the main difference between the value based performance measures and the traditional performance measurements tools such as operating profit and gross profit. Among the value based performance measures, the most common one is the Economic Value Added (EVA). Economic Value Added is the annuel increase or decrease in value.Simply, EVA is defined as the positive or negative difference between a company's net operating profit(after taxes) and the total cost of capital. When revenue exceeds the cost of doing business and cost of capital, the firm creates wealth, otherwise it destroys wealth.
Economic Value Added
Keywords: İşletme Finans; İşletme