Hemodiyaliz hastalarında hepatit C'nin histomorfolojik özellikleri - (:unkn) unknown (My University, 2000)
Son evre böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyalize alınan hepatit-C virüs' ü pozitif olguların karaciğer iğne biyopsileri, hemodiyaliz uygulanmamış ve herhangi bir sistemik hastalığı olmayan kronik hepatit C olguları ile karşılaştırılmıştır .Hemodiyaliz hastalarında portal inflamasyon, lenfoid agregat!folükül, yağlanma ve interfaz hepatiti daha az sayıda olguda ve daha az yoğunlukta izlenmektedir (p< 0.05). Hemodiyaliz uygulanan ve uygulanmayan olgularda safra duktus hasarı sırasıyla % 12.5 ve % 37.5 oranındadır (p> 0.05). Fibrosis skoru açısında her iki grup arasında farklılık izlenmemiştir. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular, hemodiyaliz olgularında hepatit C'nin daha az aktif olmakla beraber hemodiyalize girmeyen ve böbrek hastalığı olmayan olgulardaki gibi progresyon gösterebilen karaciğer hastalığına neden olduğunu düşündürmektedir .

Liver biopsies in hepatitis C virus positive end stage renal patients on hemodialysis were compared to that of chronİc hepatitis C patients without renal diseases. Portal inflammation, Lymphoid aggregates/follicles, steatosis, and interface hepatitis were less common and mild in hemodialysis patients (p< 0,05). Bile duct damage was present in 12.5 % and 37.5 % ofthe hemodialysis patients and patients without renal diseases respectively (p> 0.05). There was no difference between hemodialysis patients and patients without renal diseases in respect to fibrosis score. Oil data showed that hepatitis C virus leads to chronic hepatitis with mild activity but with similar risk of progressive liver disease as in chronic hepatitis C patients without renal diseases.
Histopathology in hepatitis C-positive dialysis patients
Keywords: Gastroenteroloji ve Hepatoloji; Genel ve Dahili Tıp; Pediatri; Üroloji ve Nefroloji