Ticari satımda satıcının maddi ayıptan sorumluluğu - Işıkoğlu Görgülü, Feyza (My University, 2000)
Ticaret Kanunu'nda özel olarak düzenlenmiş olan, bizim de muayyen ticari satımlar olarak isimlendirdiğimiz satımlar dışında her iki tarafında ticari işletmesiyle ilgili olarak yaptığı alım-satım işlemini ticari satım olarak nitelendirmenin doğru olacaktır. Bunun yanında, bir ticari işletme ile alakaları olmamalarına rağmen kar etmek amacıyla mal alıp satanların yaptığı satım ticari satım olarak nitelendirilebilir. Bunun dışında tüketiciye yapılan satımları ticari satım olarak nitelendirmek doğru olmayacaktır. Ayıp kavramı ise, aynı cins ve kategoriye giren normal bir eşyada bulunması gereken niteliklerin bulunmaması ya da bulunmaması gereken kötü niteliklerin bulunması olarak tanımlanmıştır. Ayıba karşı tekeffül, satıma konu malın satıcının zikrettiği nitelikleri taşımamasından veya satılan malın değerini veya sözleşme gereğince ondan beklenen yararları azaltan veya kaldıran eksikliklerin bulunmasından satıcının sorumlu olmasıdır. Satıcının ayıba karşı tekeffül borcundan sorumlu olabilmesi için bazı şartların gerçekleşmesi gerekir. Alıcının da tekeffül hükümlerinden yararlanabilmesi için kanunun kendisine yüklediği külfetler söz konusudur. Ayıba karşı tekeffül borcunun maddi ve şekli şartları gerçekleşince, alıcı da, satıcıyı ayıba karşı tekeffülden sorumlu tutabilmek için kanunda öngörülen külfetleri yerine getirince; alıcı, satıcıya karşı seçimlik hakka sahip olmaktadır. Bu durumda alıcı, dilerse satım sözleşmesinden dönmeyi, dilerse satım parasının indirilmesini dava edebilir. Ayrıca alıcı, satılanın miktarı muayyen misli şeylerden ise, satılanın ayıptan ari misli ile değiştirilmesini dava etme imkanına sahiptir.

It will be true to describe, except the sales which have been particularly classsified in the Commercial Law and we name as definite commercialsales, the trading business which both parties carry ot with regard their commercial businesses,as commercial sale. Furthermore, the sale, which is carried out by those who are trading in order to make profit, although they have no relation with a commercial business, can be described as commercial sale. Apart from this, it will not true to describe the sales which are made directly to end users/ consumers, as commercial sale. The concept of defect has been defined as the lack of the qualities which a normal commodityaf the same kind and category should have, or existence of the bad qualities which should not exist. Undertaking against defect is the seller's/ supplier's responsibility due to lack of the qualities in the commodity under the sale which have been mentioned by the seller/ supplier, or existence of the deficiencies diminishing or eliminating the value of the commodity sold, or the benefits expected, in accordance with the agreement, from it. Some conditions should have come into existence in order to consider the seller/ supplier responsible from undertaking aqainst defect. There are also burdens imposed by the law for the buyer in order to benefit from the provisions of undertaking. When the material and formal conditions of the undertaking aqainst defect come into existence; and when the buyer implements the burdens prescribed in the law in order to consider the seller/ supplier responsible; he gains an elective right. In this case, the buyer may whether give up the sales agreement, or my take proceeding for the reduction of sale amount. Moreover, the buyer has the right to take legal action, if the quantity of the commodity sold is definite amount goods , for replacement with the same amount of goods free of defect
Keywords: Hukuk-özel Hukuk; Satıcılık; Ticari Satış