Sporda Sosyal Alanlar Makalelerinin Araştırma Yaklaşımlarının İncelenmesi - GÖZMEN ELMAS, AYDAN; AŞÇI, FEVZİYE HÜLYA; ELMAS, SAFTER (My University, 2019)
Bu çalışmada spor bilimleri dergilerindeki sporda sosyal alanlar makalelerininaraştırma yaklaşımlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Makalelerin araştırmakonularında, yöntemlerinde, desenlerinde, veri toplama tekniklerinde ve araştırmaalanlarında hangi yaklaşımların benimsendiği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmadanitel araştırma tekniklerinden doküman inceleme tekniği seçilmiştir. Araştırmakapsamında spor bilimleri alanında en az on yıldır süreli akademik yayın yapan üç dergiincelenmiştir. 1990-2016 tarihleri arasında, sporda sosyal alanlarda yayınlanmış 400makale, araştırma yöntemi, araştırma deseni, veri toplama teknikleri ve araştırmakonuları başlıkları çerçevesinde sınıflandırılmış; 1990-1999, 2000-2009 ve 2010-2016olmak üzere üç tarihsel dönem çerçevesinde incelenmiştir. Kategorize edilen veriler,içerik analizi ve betimleyici istatistik kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarınagöre, 400 makalenin %78’i nicel, %13,2’si nitel araştırma yöntemi ile; %8,8’i derlemeniteliğinde gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma yöntemleriyle gerçekleştirilençalışmalarda ilişkisel tarama %68,6 ile en çok tasarlanan araştırma deseni iken,çalışmaların %78,2’inde veri toplama aracı olarak ölçek kullanılmıştır. 400 makalenin%55,5’i spor psikolojisi; %20,8’i spor yönetimi; %13,5’i spor sosyolojisi ve %6,3’ürekreasyon alanlarında yayımlanmıştır. Araştırmanın sonuçları, baskın metodolojikyaklaşımın nicel yöntem olduğunu, araştırmaların sıklıkla ilişkisel tarama desenleriçerçevesinde ve ölçek formları ile planlandığını, nitel araştırma yöntemlerine aitdesenlerin oldukça geri planda olduğunu ve sporda sosyal alanlarda en çok çalışmanınspor psikolojisi alanında yapıldığını göstermektedir.

This study was aimed to examine the methodological approaches of the articles in the_x000D_ social aspects of sports in the journals of sport sciences. In the research methods,_x000D_ design, data collection tools and sub-discipline of the articles were investigated._x000D_ Document analysis was used in the study. Three journals, which have been publishing_x000D_ articles at least ten years, in the field of sport sciences have been examined. Between_x000D_ 1990 and 2016, 400 articles in the social field of sports sciences were classified based_x000D_ on subject, research methods, design, data collection tools and research areas. These_x000D_ articles were examined in three historical periods; 1990- 1999, 2000-2009 and 2010-_x000D_ 2016. The classified data was analyzed by using content and descriptive analysis. The_x000D_ findings showed that 78% of the 400 articles were quantitative, 13,2% were_x000D_ qualitative research method, and 8,8% of the articles were review. In studies_x000D_ conducted with quantitative research methods, correlational design was mostly used_x000D_ research design with 68,6%, in 78,2% of the studies, scale was used as data collection_x000D_ tool. The findings showed that articles were frequently conducted in different subdisciplines such as sport psychology (55,5%), sport management (20,8%), sport_x000D_ sociology (13,5%) and recreation (6,3%). The results indicated that quantitative_x000D_ methodology is dominant in the social disciplines of sport. Moreover, researches are_x000D_ frequently planned with correlational design by using scales as data collection tools._x000D_ Qualitative method designs remain in the background and sports psychology is most_x000D_ studying sub discipline of social field of sports sciences.
Methodological Analysis of Articles in Social Discipline of Sports