Türkiye'nin kamu diplomasisi faaliyetlerinde televizyon yayıncılığı : TRT World örneği - Arslan, Erol (My University, 2019)
Dünya ölçeğinde yaşanan gelişmeler, uluslararası ilişkilerde her dönem yeni bir iletişim formunu ortaya çıkarmıştır. Son yıllarda, özellikle de Soğuk Savaş döneminde ABD’nin uyguladığı ve Doğu Bloğu ülkeleri başta olmak üzere dünya kamuoyunu etkilemek için kullandığı kamu diplomasisi kavramı, günümüz uluslararası ilişkilerinin en önemli enstrümanı olmuştur. Kamu diplomasisi alanında yürütülen çalışmaların uluslararası alanda başarısı ise, dünya kamuoyu tarafından kabul görmesiyle olanaklı olmaktadır. Bu kabul sürecinde kitle iletişim araçları önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye, uluslararası alanda görünürlüğünü ve etkinliğini arttıracak kamu diplomasisi çalışmalarına 2000’li yıllarında başında hız vermiş, bu kapsamda da 2015 yılında TRT World kanalı yayın hayatına başlamıştır. Bu çalışmada TRT World kanalının ürettiği içerik ve söylemler, televizyon haberleri üzerinden eleştirel söylem analizi kapsamında incelenmiştir. Üretilen içerik ve söylemler üzerinden, Türkiye’nin kamu diplomasisi faaliyetleri doğrultusunda etkinliğinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmanın sonucunda TRT World kanalının ürettiği içerik ve söylemler üzerinden Türkiye'nin ulusal politikalarını uluslararası kamuoyuna ulaştırmayı hedeflediği ve Türkiye'nin kamu diplomasisi çalışmalarını görünür kılmaya çalıştığı vurgulanmıştır. Ayrıca tüm dünyayı yakından ilgilendiren Ortadoğu coğrafyasında Türkiye’nin de söz hakkı olduğu açık bir şekilde ortaya konulmuştur.

Developments on a global scale have created a new form of communication in international relations. In recent years, especially during the Cold War, the US applied the concept of public diplomacy to influence the world public opinion, especially the Eastern Bloc countries, has become the most important instrument of today's international relations. The international success of the studies carried out in the field of public diplomacy is directly proportional to the acceptance of the world public opinion. In this acceptance process, the mass media plays a vital role. Turkey has accelerated the public diplomacy efforts to increase the visibility and effectiveness in the international arena in the early 2000s. In this context, TRT World channel started broadcasting in 2015. In this study, the content and discourses produced by TRT World channel were analyzed through television news. News, examining the scope of content analysis and critical discourse analysis, we aimed to determine the effectiveness of Turkey in the field of public diplomacy. The study's result, through the content and rhetoric which was generated in the TRT World channel, Turkey's national policies which aim to convey to the international community and public diplomacy efforts were emphasized that Turkey is trying to make it visible. In addition, all closely related to the world of Middle East geography, Turkey has also demonstrated clearly that the right to speak.
Keywords: Diplomacy; Diplomasi; Kamu Diplomasisi; Public Diplomacy on Turkey; Soft Power; Television broadcasting; Televizyon yayıncılığı; TRT World; TRT World Public Diplomacy; Turkey; Türkiye; Türkiye’de Kamu Diplomasisi; Yumuşak Güç