TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİ GÖÇMEN GİRİŞİMCİLER ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI - ÖZDEMİRCİ, ATA (My University, 2020)
Göç, çok yönlü bir olgudur. Türkiye de 2011 yılından itibaren dünya üzerinde bu olguyla en ciddi şekilde yüzleşen ülkelerden biridir. İnsanların hem göç ettikleri ülkede hem de göç verdikleri ülkede önemli değişimlere neden olduğu görülmektedir. Kültürel entegrasyon süreci, göçün yarattığı problemlerin başında gelmektedir. Yine de göçlerin yarattığı bazı pozitif etkiler de vardır. Bunlardan biri de girişimcilik ekosistemine yapılan katkıdır. Bulundukları yerleri bırakıp yeni yerlere yerleşen insanların, gittikleri ülkede önlerinde çok fazla seçenek bulunmadığı için girişimciliğe yönelmeleri son derece yaygındır. Bu olgu, literatürde göçmen girişimciliği olarak adlandırılır. Göçmen girişimciliğinin ülkemizde hangi koşullar altında ne şekilde yaşandığını anlamak için bu araştırmada, Arap Baharının etkisiyle ülkelerini terk etmek zorunda kalıp Türkiye’ye gelen İstanbul’daki 11 Suriyeli girişimci ile derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak yüz yüze mülakat gerçekleştirilmiştir. Analizlerde Suriyeli göçmenleri, girişimciliğe yönlendiren bireysel faktörleri ve Waldinger, Aldrich, Ward’ın “Etkileşim Modeli” kapsamında grup karakteristiklerinin ve fırsat yapılarının girişimcilik stratejilerinin belirlenmesindeki rolü ele alınmıştır.