Doğum korkusu ve ağrısının azaltılmasında müziğin etkisi - Şası, Gülşen (My University, 2020)
Doğum Korkusu ve Ağrısının Azaltılmasında Müziğin Etkisi Amaç: Araştırma doğum korkusu ve ağrısının azaltılmasında müziğin etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, İstanbul SBÜ Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Haziran 2019 – Kasım 2019 tarihlerinde doğumhaneye yatışları yapılan primipar gebelerle yapılmış deneysel bir çalışmadır. Çalışmaya alınma kriterlerine uyan 80 primipar gebe kadın (40 müzik ve 40 kontrol) randomizasyon yöntemiyle çalışmaya dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Doğum Eylemine İlişkin İzlem Formu, Müzik Uygulamasından Memnuniyet Formu, VAS, OXFORD Doğum Endişesi Ölçeği, Doğum Memnuniyet Ölçeği ve Wijma Doğum Beklentisi/ Deneyimi Ölçeği A Versiyonu olmak üzere 7 (yedi) form kullanılmıştır. Müzik grubundaki gebelere servikal açıklıkları 4-5 cm ve 6-7 cm iken, 30 dakika süresince MP3 çalar kulaklık ile Rehavi veya Nihavend Makamı olan müziklerden biri dinletilmiştir. Bulgular: Çalışmadaki kadınların %61,25’i 18-24 yaş arasında, %53,75’inin eğitim düzeyi lise ve üzeri, %95’i endişeli ve korkuyor, %61,25’nin korku nedeni doğum ağrısıdır. Müzik grubundaki gebelerin VAS ağrı puanı ve aktif faz süreleri anlamlı şekilde düşük bulunmuştur (p<0,05). Müzik grubunun doğum korkusu ve doğum endişesinin anlamlı şekilde düşük olduğu, doğum memnuniyetinin yüksek ve anlamlı olduğu belirlenmiştir (p=0,000). Yenidoğanların apgar skoru açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05).Sonuçlar: Doğum korkusu ve ağrısının azaltılmasında müzik terapisinin etkili olduğu, rutin ebelik bakımında müzik terapinin kullanılması ve uygulanması önerilir.

The Effect of Music on Reducing Fear and Pain During Child Birth Objective: The research has been planned to investigate the effect of music on reducing fear and pain during child birth. Materials and Methods: The study was an experimental study conducted on primipara pregnant women admitted to the delivery room between June 2019 and November 2019 at the Istanbul SBU Ümraniye Training and Research Hospital. 80 primipara pregnant women (40 music and 40 controls) meeting the inclusion criteria were included in the study by randomization method. 7 (seven) forms, including the Personal Information Form, Follow-up Form for Birth Process, Form related to Satisfaction with the Music Practice,VAS, OXFORD Birth Anxiety Scale, Birth Satisfaction Scale and Wijma Birth Expectation / Experience Scale A Version, were used to collect data. Pregnant women in the music group were made to listen to either tunes Rehavi or Nihavend using MP3 player headphones for 30 minutes when the cervical opening was 4-5 cm and 6-7 cm.Results: 61.25 % of the women in the study were 18-24 years of age, 53.75% were graduated from a high school or a higher education institution, 95% were anxious and afraid, and the cause of fear in 61.25% was birth pain. Pregnant women in the music group were found to have significantly lower VAS pain scores and active phase times (p <0.05). Birth fear and birth anxiety were significantly low and birth satisfaction was significantly high in the music group (p = 0.000). A statistically significant difference was found for apgar scores of newborns between the groups (p>0.05).Conclusions: Music therapy is effective in reducing birth fear and pain, and it is recommended that music therapy is used and applied during routine midwifery care.
Keywords: Birth Pain; Birth Satisfaction; Delivery, Obstetric; Doğum; Doğum Ağrısı; Doğum Korkusu; Doğum Memnuniyeti Birth Fear; Ebelik; Health; Midwifery; Music; Müzik; Sağlık