İslamopıtobıa aid cultural racısm ın the post.colonıal world system - Şiyve, Ozan Çağım (My University, 2015)
TEZ ÖZETİ İslam ve Müslümanlık karşıtı his ve tavırlar Batı Avrupa’da ve Amerika Birleşik Devletleri’nde oldukça belirgin hale gelmiştir. Islamophobia pek çok yerde gözlenmektedir. Müslümanlara yönelen “Ötekileştirme”, “Bayağılaştırma” ve “Korku”, Batı toplumlarındaki sosyal dokunun bir parçası haline gelmiş ve Islamophobia fikri yeni bir dinsel önyargı ya da yeni bir ırkçılık tipi olarak ortaya çıkmıştır. Irkçı söylemlertarih boyunca evrim geçirmişlerdir. Kültürel ırkçılık, post-kolonyal dönemdeki tarihsel gelişmelere paralel olarak, modern dünya sisteminde baskın bir ırkçılık tipi olarak ortaya çıkmış bulunmaktadır. Post-kolonyal okul içerisinde yer alan düşünürler, Islamophobia’yı yeni bir ırkçılık türü (kültürel ırkçılık) olarak değerlendirmekte ve Islamophobia’yı biyolojik ırkçılığın söylem düzeyinde tekrarı ve devamı olarak görmektedirler. Bu akademisyenlere göre, dünya kapitalist sistemi kolonyal dönemden, post-kolonyal döneme geçiş yaparken din olgusu da ırksal bir nitelik kazanmıştır. Dolayısıyla, eskiye ait “uygar olmayan”, “barbar”, “yabani”, “bayağı” gibi klasik ırkçı damgalar, şimdilerde Islam’ın dinsel inanç sistemine ve pratiklerine atfedilmektedir. Bu şekilde İslam dünyası, bugün halen modern dünya sisteminde farklı bir formda kendisini gösteren eski tip ırkçı yaklaşımların ve diskurun nesnesi haline gelmektedir. Dolayısıyla, Islamophobia olgusu tarihsel kapitalizmin gelişiminden bağımsız olarak değerlendirilemez. Bu çerçevede, “Dünya Sistemleri Analizi” ve “Post-kolonyalizm” gibi sistem karşıtı düşünce okulları, Islamophobia’yı yeni bir ırkçılık tipi (Kültürel Irkçılık) olarak açıklayabilmek adına güçlü bir kavramsal ve teorik çerçeve sunmaktadır. MASTER’S THESIS

Therise of anti-muslimsentimentthroughoutthe Western Europeancountriesandthe USA is apparent. Islamophobia is seeneverywhere. “Otherness, inferiority, andfear of Islam” play an important role withwhichthesocialpatterns of Western societiesmakerealthe idea of Islamophobia as “a new form of religiousprejudiceor a new form of racism.” Weshouldnotethatthere has been a historicalevolution in racistdiscourses. Inparalleltohistoricaldevelopments in the post-colonial World system, culturalracismbecamethe dominant form of racism. Post-colonialscholarsseethenotion of Islamophobia as a form of newracism (culturalracism) andtheyarguethatIslamophobia can be considered as a repetition of oldbiologicalracistdiscourse. Accordingtothesescholars, religion has beenraced as theworldcapitalistandpoliticalsystemtransformedfromcolonialto post-colonial. Therefore, oldraciststigmaslike “uncivilised”, “barbarian”, “savage”, “inferior”arenowconcentrated in theIslam’sreligiospracticesandbeliefs. ThislinksIslam World totheoldcolonialracismwhich is stillalive in the modern World system.Therefore, thenotion of Islamophobiacan not be consideredindependentfromthedevelopments in thehistoricalcapitalism. Withinthisframe, anti-systemictheorieslikeworldsystemanalysisandpostcolonialismcouldprovide a strongconceptualandtheoreticalframeworkforthenotion of Islamophobia as a form of newculturalracism.
Keywords: Amerika Birleşik Devletleri; Avrupa; Karşıt Hareketler; Müslümanlık; Siyaset Bilmi; Uluslararası İlişkiler