Gelenekten bugüne Türk halı sanatında kişisel yorumlama örneği : Prof. Dr. Hamdi Ünal - Ceylan, Filiz (My University, 2025)
Gelenekten bugüne Türk halı sanatında kişisel yorumlama örneği : Prof. Dr. Hamdi Ünal Türk halı sanatı, tarihin en önemli el sanatı alanlarından biri olarak ön plana çıkmaktadır. Yüzyıllardır varlığını sürdüren ve son derece nitelikli kültürel kimliğe sahip olan Türk halı sanatı, geçmişten günümüze dönemler içinde gelişerek günümüze gelse de, çeşitli nedenlerden dolayı üretim kapasitesi önemli ölçüde azalmıştır. Günümüzde geleneksel halı dokumacılığından bağımsız ve kişisel yorumlamalarla üretimler yapan sanatçılar bulunmaktadır. Sanatçıların köklü kültürden yorumlamalarla yaptıkları kişisel üretimler; Türk kültürünün tanıtımı, farkındalık ve sürekliliğine katkı sağlamaktadır. Bu anlamda Türkiye’de akademisyen sanatçı kimliğiyle üretimler yapan çok değerli bir isim Prof. Dr. Hamdi Ünal’dır. Geçmiş ve günümüz arasında bağ kuran, duygu ve düşünceler yüklü özgün kompozisyonlarını estetik eserlere dönüştüren Hamdi Ünal, kişisel halı üretimi ve açtığı sergilerle, bu alanda tanınan önemli bir sanatçıdır. Eserlere bakıldığında genel yaklaşım düşüncesi; tarihsel halıların kompozisyonlarında yer alan doğa, gökyüzü ve yaşam birlikteliğinin oluşturduğu duygu ve düşüncelere dayalı kavramsal anlatım özellikleri gibi, sanatçının iç dünyasında şekillenen duygu ve düşüncelerin eserlerde kişisel kompozisyonlara dönüştüğü görülmektedir. Prof. Dr. Hamdi Ünal’ın eserlerindeki bütünlük, sanatçıyı özel ve sanatçı kimliği olarak özgün ve ayırt edici nitelemektedir.

An example of personal interpretation in Turkish carpet art from tradition to present : prof. Dr. Hamdi Ünal Turkish carpet art stands out as one of the most important handicrafts in history. Having existed for centuries and possessing a highly qualified cultural identity, Turkish carpet art has developed over time, reaching the present day, but its production capacity has decreased significantly for various reasons. Today, there are artists producing carpets independently of traditional carpet weaving and with personal interpretations. These artists' personal productions, drawing on interpretations from deeply rooted cultures, contribute to the promotion, awareness, and continuity of Turkish culture. In this sense, a highly valued name in Turkey who produces as an academic artist is Prof. Dr. Hamdi Ünal. He connects the past and present, transforming his original compositions, laden with emotion and thought, into aesthetic works. He is a prominent artist recognized in this field through his personal carpet productions and the exhibitions he has held. A general approach to the works is that, just as the conceptual narrative features based on the emotions and thoughts created by the unity of nature, sky, and life in the compositions of historical carpets are evident, the emotions and thoughts shaped by the artist's inner world are transformed into personal compositions in the works. The integrity in Prof. Dr. Hamdi Ünal’s works characterizes him as unique, defining his artistic identity as original and distinctive.
An example of personal interpretation in Turkish carpet art from tradition to present : prof. Dr. Hamdi Ünal
Keywords: Art; Carpet; Design; Dokuma; El dokuması; Halı; Halılar; Halılar, Türk; Hamdi Ünal; Hand weaving; History; Painting; Prof. Dr. Hamdi Ünal; Resim; Rugs; Rugs, Turkish; Sanat; Tarih; Tasarım; Temalar, motifler; Themes, motives; Turkey; Turkish Carpet Art; Türk Halı Sanatı; Türkiye; Weaving