Suda yapılan egzersizlerin rekreasyon uygunluğu ve ülkemizdeki termal suların değerlenderilmesi - Çimen, Kubilay (My University, 2000)
Sıcak su rezervlerinin dünyada ve ülkemizda rekreasyon amacıyla kullanılması araştırmamızın konusu olmuştur. Bu amaçla yeri ve önemi hakkında bilgi verilmiştir. Yine araştırmamızın birinci bölümünde suyun egzersiz yapmadaki önemi, rekreasyonun ekonomi, turizm ve spor ilişkileri, rekreasyon faaliyetlerini teşvik eden psiko-sosyal ve ekonomik faktörler konuları işlenmiştir. Araştırmamızın ikinci bölümünde, su ortamının rekreasyon faaliyetlerine uygunluğu ve ülkemizin durumu ele alınarak; sağlık, fiziksel gelişim, can güvenliği, uygulama alanlarının temini gibi insana hitap eden hizmetler araştırılmıştır. İkinci bölümde yer verilen diğer bir konu ise; ülkemiz açısından rekreasyon faaliyetlerinin durumu, kalkınma ve hükümet programları incelenerek tespit ve bu konuda yapılması gerekli çalışmalar hakkında fikirler verilmiştir. Araştırmamızın üçüncü ve son bölümünde ise; ülkemiz genelinde yaygın olan termal kaynaklarımızın en yoğun olduğu Kütahya ve Afyon bölgelerinde iki farklı yapıdaki (fiziki yapı, işletme, personel, yatırım, termal özellikler gibi) tesislerden Afyon-Oruçoğlu ve Kütahya-Harlek tesisleri detaylı olarak incelenmiştir. Ayrı ayrı incelenen bu iki tesis, olumlu ve olumsuz yönleriyle karşılaştırılmştır. Sonuç bölümünde ise; termal tesislerimizin nasıl yapılandırılacağı ve bu yapılanmanın ülkemize ne gibi değerler kazandıracağı (sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel) ortaya konmuştur. This study deals with the use of thermal water resources in order to have recreational activities in our country and in the world. In the first part, there is information about the organic structure of water and its place and importance in human life. There is also information about the importance of water on doing exercises, the relation of recreation with economy tourism and sports, and psychosocial and economic factors which motivate recreation activities. n the second part of the study, with considering the suitability of water environment to recreation activities and the situation of our country the research is carried out on facilities which interest human beings such as health, physical development, security and the feasibility of construction areas. The situation of recreational activities in our environment is found with analyzing development and government programmes. There are also implications given on the studies which should be conducted on the subject matter. In the third final, part of the study, in areas where we have the most of our thermal resources, Kütahya and Afyon, Afyon - Oruçoğlu and Kütahya-Harlek resources which have two different construction in terms of physical structure, staff, investment and thermal features have been deeply researched. The resources which have been searched separately have also been compared to each other in positive and negative ways. In the conclusion part, a thermal resource in Germany is dealt with in terms of physical structure, management and staff, Next, how to construct our thermal resources and the benefits of this construction to our country in socio-economic and socio-cultural terms are considered.
Keywords: Beden sağlığı-Su egzersizleri; Fiziksel Dayanıklık; Sağlık dinlenme yerleri, kaplıcalar, v.b