Semptomatik diz osteoartriti olan kişilerde ağrı bilimi eğitiminin etkinliği : randomize kontrollü çalışma - Ata Tay, Hilal (My University, 2025)
Semptomatik diz osteoartriti olan kişilerde ağrı bilimi eğitiminin etkinliği : randomize kontrollü çalışma Amaç: Çalışmanın amacı diz OA'i olan bireylerde ağrı eğitimi ile entegre edilmiş fizyoterapi programının etkinliğini belirlemek ve biyomedikal eğitimle entegre edilmiş fizyoterapi programına göre etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 36 semptomatik diz OA’i olan birey, randomize olarak biyomedikal eğitim ve ağrı bilimi eğitimi gruplarına ayrıldı. Biyomedikal gruba, biyomedikal eğitimle entegre bir fizyoterapi grubuna ise ağrı bilimi eğitimiyle entegre bir fizyoterapi uygulandı. Fizyoterapi egzersizler, yürüyüş ve sedanter davranışları iyileştirmeye yönelik önerileri içerdi. Müdahale 6 hafta sürdü ve ardından olgular 6 hafta takip edildi. Katılımcıların ağrı, fonksiyon, kinezyofobi, ağrı felaketleştirme, yaşam kalitesi, OA bilgi düzeyi, fiziksel aktivite düzeyleri ve önerilere uyumları değerlendirildi. Değerlendirmeler başlangıçta, 3., 6. ve 12. haftada yapıldı; önerilere uyum her hafta değerlendirildi. Bulgular: Her iki grupta da aktivite sırasındaki diz ağrısı, fonksiyon, kinezyofobi ve fiziksel aktivite düzeylerinde iyileşme görüldü (p<0,05), ağrı bilimi eğitim grubunda daha fazla iyileşme görüldü (p<0,05). Ayrıca dinlenme sırasındaki diz ağrısı, sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi, uyku kalitesi, OA bilgi düzeyi ve sedanter davranışlardaki iyileşmeler de yalnızca ağrı bilimi eğitimi grubunda görüldü (p<0,05). Fakat uyku kalitesi ve sedanter davranışlarda ölçümler boyunca gruplar arasında fark yoktu (p>0,05). Gruplar arasında uyku kalitesi ve sedanter davranışta anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). Ağrı bilimi grubunun egzersizlere ve hareketsiz davranış önerilerine uyumu daha yüksekti, ancak 12. haftada yürüme programına uyumda gruplar arasında bir fark bulunmadı. Sonuç: Semptomatik diz OA’i olan bireylere uygulanan fizyoterapi yomedikal eğitim ile entegre edildiğinde, hasta bildirimiyle elde edilen sonuç ölçütlerinde iyileşme sağlanmıştır. Ayrıca, ağrı bilimi eğitimi alan grupta gözlemlenen iyileşme daha belirgin olarak bulundu.

The effectiveness of pain science education in ındividuals with symptomatic knee osteoarthritis : a randomized controlled trial Objective: This study aimed to evaluate the effectiveness of a physiotherapy program integrated with pain education in individuals with knee osteoarthritis (OA) and to compare its effects with a physiotherapy program integrated with biomedical education. Materials and Methods: Thirty-six individuals with symptomatic knee OA were randomly divided into biomedical and pain science education groups. Both groups received physiotherapy programs that included exercise, walking, and recommendations for reducing sedentary behaviors. The intervention lasted for six weeks, followed by six weeks of follow-up. Pain, function, kinesiophobia, pain catastrophizing, quality of life, OA knowledge level, physical activity, and adherence to recommendations were evaluated. Assessments were made at baseline, at weeks 3, 6, and 12, and adherence to recommendations was observed weekly. Results: Both groups showed improvements in knee pain during activity, function, kinesiophobia, and physical activity (p<0.05), with greater improvements in the pain science education group (p<0.05). Additionally, improvements in knee pain at rest, health-related quality of life, sleep quality, OA knowledge level, and sedentary behaviors were only observed in the pain science group (p<0.05). There was no significant difference in sleep quality and sedentary behavior between the groups (p>0.05). The pain science group had higher adherence to exercises and sedentary behavior recommendations, but no difference was found between the groups in adherence to the walking program at week 12. Conclusion: Both physiotherapy programs improved outcomes in individuals with knee OA, but the pain science education group showed more significant improvements.
The effectiveness of pain science education in ındividuals with symptomatic knee osteoarthritis : a randomized controlled trial
Keywords: ağrı; biomedical; biopsychosocial; biyomedikal Osteoarthritis; biyopsikososyal; Diz eklemi; education; eğitim; Eklem hastalıkları; Fizyoterapi ve rehabilitasyon; Joint diseases; Knee joint; Osteoartrit; Osteoartritis; pain; Physiotherapy and rehabilitation