Yerel yönetimlerde sosyo-kültürel hizmetler ve sivil toplum kuruluşlarının rolü: Esenler örneği - Dündar, Mesut (My University, 2019)
Bu çalışma sosyo-kültürel hizmetlerin gerçekleştirilmesinde sivil toplumun rolünü Esenler örneğinde incelemek ve değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla öncelikle birinci bölümde, sosyo-kültür kavramı tanımlanmış, kavramın öğeleri ve türleri otaya konulmuştur. Bir çerçeve çizilerek sosyo-kültür kavramın toplumsal değerler bağlamında incelemesi yapılmıştır. İkinci bölümde sivil toplum kavramı, amaçları, işlevleri incelenirken sivil topluma ait kuramlar irdelenmiştir. Sivil toplum kuruşlarının kapsam, faaliyet ve işlevleriyle ilgili bilgilerin yanında tablolarla ayrıntılı şemalar aktarılmaya çalışılmıştır. Tezin odağında bulunan örneğin Esenler özelinde belediye olması nedeniyle sivil toplum belediye ilişkileri üzerinde durularak aralarındaki bağlar açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, belediyelere yüklenen yasal yükümlülükler üzerinde durulmuş, bu yükümlülüklerin uluslararası rollerle ilgilileri ortaya konulmaya özen gösterilmiştir. Dördüncü bölümde sosyo-kültürel hizmetlerin yerine getirilmesinde yasal mevzuat ile uluslararası rollerin yüklediği sorumlulukların yeni kamu yönetimi anlayışıyla yerine getirilmesi üzerine durulmuştur. Bu çalışmada yapılan analizler sonucunda; belediyelerin hizmetleri, kurumdaki çalışma sürelerine göre incelendiğinde; belediye kapsamında çalışanların çalışma süreleri boyunca yaptıkları işe, çalışmakta oldukları yönetim birimlerine ve iş ortamlarına karşı pek çok deneyim kazandığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışanlar, çalışma hayatları boyunca; şahit oldukları, üzüldükleri, yaşadıkları, gördükleri veya mutlu oldukları durumlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Belediyelerce yapılan yardımlar ile ilgili yapılan regresyon analizleri sonucunda; sivil toplum kuruluşlarının, gönüllülük temeline dayandırılmış ve halkın isteklerinin yöneticilere ulaştırılması için önemli bir araç görevi üstlendiği belirlenmiştir. Dünyada ve Türkiye’de gönüllülük esası kapsamında sivil toplum kuruluşlarının önemi daha da artmış ve yerel yönetimler ile beraber demokrasinin en önemli unsurlarından biri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

This study was carried out to examine and evaluate the role of civil society in the implementation of socio-cultural services in Esenler. For this purpose, in the first part, the concept of socio-culture has been defined, and the elements and types of the concept have been put forward. A frame was drawn and socio-culture concept was examined in the context of social values. In the second chapter, the concepts, objectives and functions of civil society are examined. In addition to the information related to the scope, activities and functions of the civil society, detailed tables with tables were tried to be conveyed. The focus of the dissertation was on the relations between civil society and municipalities, as Esenler was a municipality in particular. In the third chapter, the legal obligations imposed on the municipalities are emphasized, and the care of these obligations with international roles has been shown. In the fourth chapter, the implementation of socio-cultural services, the legal regulations and the responsibilities imposed by international roles have been emphasized with the new public management approach.As a result of the analysis conducted in this study; When the services of the municipalities are examined according to their working hours in the institution; It has been concluded that the employees of the municipality have gained a lot of experience against the work done during their working time, the management units they work and the business environments. Employees throughout their working life; They may face situations where they are witnessed, upset, experienced, or happy.As a result of the regression analysis conducted by the municipalities; It has been determined that civil society organizations are based on volunteerism and serve as an important tool for the public to convey their wishes to managers. the scope of volunteerism in the world and Turkey has increased even more the importance of civil society organizations and reached the conclusion that one of the most important elements of democracy with local governments.
Keywords: Belediyeler; Civil Society Organizations; Kamu Yönetimi Culture; Kültür; Local government; Municipalities; Public Administration; Sivil Toplum Kuruluşları; Socio-Culture; Sosyo-Kültür; Yerel yönetim